Fagyal sövénysor nyírásaVállaljuk térhatároló sövények és formanövények egész éves vagy alkalmi nyírását.

Az egy vonalba térhatárolóként telepített növények metszését sövénynyírásként említjük. A hajtásokat egységként kezeljük, így a vágást vonal mentén általában egy síkban végezzük. A nyírás hatására egyre több hajtás tör elő, ami növeli a sövény sűrű, tömött formáját. A sövény formáját, általában a telepítés után már meg kell határozni, de utólag is korrigálhatjuk nagyobb beavatkozással. Legjobb a trapéz vagy felfelé kúposodó, félhengeres formák, mivel a növények alja is a természetes forma miatt képes elegendő fényhez jutni, így elkerülhetjük a felkopaszodását.

Borókák gömbre nyírásaA sövénynyírás témakörébe vehető a formára nyírt elsősorban szoliter növények nyírása is. A sövénynyírást általában évente három-négyszer szoktuk elvégezni, de egyes növények ennél kevesebb nyírással is beérik. Leginkább akkor kell sort keríteni erre, ha az új hajtások már 10-15 cm hosszúságúak.

A hajtások visszavágása fajonként eltérhet, de egy nyírásnál, legalább az új hajtás 2/3-t el kell távolítani. A sűrű íz közű növényeknél, mint amilyen például a fagyal, puszpáng, örökzöld lonc, gyöngyvessző is, 2 cm-nél többet nem szoktunk megtartani az új hajtásból, mert csak így lesz szép sűrű, idős korra is átláthatatlan sövényünk. A gyakran nyírt sövények a koruk előre haladtával nem képesek alulról felkopaszodni. Persze így kilehet számolni, hogy évi 6-8 cm növekménnyel, hány év kell, míg sövényünk eléri a kellő magasságot.  A nagyobb íz közű növények, mint például a som, és a gyertyán is, a nyírás alkalmával 5-8 cm-t is meghagyhatunk az új növekményből.

Milyen szerszámokra van szükség sövénynyírás során?


A sövénynyírást végezhetjük, kézi sövénynyíró ollóval valamint motoros sövényvágó géppel. Magas és széles sövényeknél speciális teleszkópos szerszámok, létra is szükséges lehet. A nagy levelű sövényeknél, mint amilyen a Babérmeggy, japán babér, korallberkenye a sövénynyírást ajánlott sövényvágó ollóval végezni, mivel a motoros sövényvágó roncsolt felületeket hoz létre, ami csökkenti a sövény szépségét. A nagy levelű növényeknél azonban a legjobb a metszés, amely során a levelekbe nem vágunk bele, így a levél vágott szélének elbarnulása nem következik be.

(GYIK) Mikor válik szükségessé a sövénynyírás?


Amikor már a sövény elég nagy ahhoz, hogy legalább a növekmény 60-70%-t eltávolíthassuk. Az első sövénynyírásra általában lombnövekedés után május közepén szokott sor kerülni, de amennyiben az őszi nyírás elmarad, úgy még lombfakadás előtt februárban érdemes erre sort keríteni. A lombfakadás előtti nyírás során mélyebben is belejavíthatunk a sövényünkbe. Csapadékos nyarakon, július közepén-végén is sort szoktak keríteni egy nyírásra.  Különösen a 2.-3. évközi nyírásnál érdemes megvárni mire a teljes sövénysor vágási magassága eléri a kívánt hosszt. Amennyiben a sövénysorunk még nem hajtott ki egyenletesen mindenhol, úgy a nyírás után már 1-2 héttel egy újabb nyírás követhet a sövény azon részein ahol még csak előzőleg levélkezdemények voltak. Amennyiben jól időzítünk, úgy kevés munkával is szép sövényt nevelhetünk.

Nagy lombeltávolításnál és erős UV sugárzású napokon ügyelni kell arra, hogy a sövény vágási pontja alatt, a növény levelei a hirtelen napfényre könnyebben megéghetnek. A fiatal növényeknél, ahol a lombvesztés a növény számára komoly mennyiség is kitehet, gondoskodjunk víz és tápanyag utánpótlásáról. Az utolsó nyírásra ezután már csak ritkán kerítenek sort. Az ősszel még jelentős lombnövekedést produkáló növényeknél az utolsó nyírást október közepe-vége után érdemes elvégezni, mivel ilyenkor már nem számíthatunk jelentős növekményre. A tű és pikkelylevelű örökzöldeket kora ősszel nem szabad már megnyírni, mivel az erőteljes visszavágás, új hajtások növekedését generálja. Ezek a tél előtt már nem képesek felkészülni a télre és visszafagyhatnak. Az örökzöldek visszavágására a tél vagy a kora tavasz is alkalmas lehet.

Mikor kell az első nyírást elkezdeni?


Rögtön a telepítést követően. A telepítés után az ágak erőteljes akár 2-3 rügyre való visszavágásával, a növény alja is be tud sűrűsödni, így később nem fog felkopaszodni.

Mire figyelünk Mi oda sövénynyírás során?

  • A sövénynyírást tiszta és éles jó minőségű szerszámokkal végezzük, hogy elkerüljük a roncsolt felületek látványát és segítsük a gyorsabb gyógyulást.
  • A sövénynyírás során lehetőleg a természetes formák kialakítását preferáljuk.
  • A fiatal növényeknél vagy nagymértékű visszavágásnál gondoskodunk a vízutánpótlásról.
  • A nagy levelű növényekből álló, sövénysornál inkább metszést végzünk.
  • Az örökzöldeknél nem végzünk ősszel erőteljes visszavágást.
  • A sövényt igyekszünk a legprecízebben megnyírni.
  • A levágott nyesedéket maradéktalanul összeszedjük, a sövény tetejéről is.

Mennyibe kerülne a sövénynyírás, ha Mi végeznénk?


Tájékoztató árak:

  • Sövénynyírás vagy kertfenntartás: min. 18.000 Ft-tól + kiszállás, óradíjas elszámolásnál 7500 Ft/óra/fő + kiszállás
  • Nyesedék elszállítsa: 5500 Ft/m3 (minimum: 2 m3 fizetendő)

Áraink kizárólag tájékoztatási célt szolgálnak. Az ár függ a munka méretétől, nehézségétől, alaposságától, kisebb munkáknál a telephely (XVII. kerület) mért távolságtól. Kedvezményesebb árakat tudunk mondani, nagyobb munkák, vagy több szolgáltatás egyidejű igénybevétele esetén. Szomszédoknak egy napon történő kertfenntartási munkák igénybevétele esetén extra kedvezményeket biztosítunk.

Szolgáltatást vállalunk

Szolgáltatási terület