Kerti tavak szigetelése

A víz szinte varázslatos hatással van környezetére. Még egy teljesen unalmas szürke kertet is életre lehet kelteni pusztán a víz architektúrák megjelenésével. Különleges értéke abban rejlik, hogy visszatükrözi a fényt, amit tovább fokoz, ha meder alja sötét színű. A víz felszínén játszó napsugarak és a csörgedező víz hangja is mozgalmas hatást keltenek.

Összefoglalva a kertben egy tó megnyugtatóan hat az idegrendszerre, mikroklímát teremt és odavonzza az állatokat.

 

A kertekben a két leggyakoribb szigeteléssel ellátott tavak:

  • Fóliaszigetelésű tavak
  • Előre gyártott műanyag tavak

Kerti tó fóliaFóliaszigetelésű tavak


Fóliaszigeteléssel egy kertben bármilyen nagyságú tavat ki lehet alakítani. A fóliákat különböző szélességű tekercsekben gyártják. Nagyméretű tavak esetében a fóliacsíkok széleit egymáshoz lehet ragasztani. A tó vízfelületének kb.: 8-9 m2, víztömegének 3-4 m3 az alsó határa, a felső pedig a terület nagyságától is függ. A kisebb méretű tóban a természetes biológiai egyensúly és a nyári melegben a felmelegedés kockázata miatt vagy túlméretezett biológia szűrőt használunk vagy marad az élettelen vegyszerekkel kezelt víz. Minél nagyobb a vízmennyiség annál jobb a kerti tó öntisztulási képessége. Ennek köszönhetően gyorsabban és tartósabban beáll a biológiai egyensúly. A legnagyobb vízmélység legalább 80 cm mély legyen, halak esetében 100-120 cm is indokolt lehet. Erre a téli jégvastagság alatti vízréteg fenntartása miatt van szükség. A mély és sekély részek arányából következtetve az átlagos vízmélység minimum 50 cm legyen. A fóliaszigetelésű kerti tavakhoz különböző szigetelőfóliák kaphatók. Áruk leginkább összetételük és vastagságuk változásain alapszik.

Gumi tófólia

Firestone oklevél

Szintetikus kaucsuk anyagból készül a gumifólia. A Firestone cég 21 év anyagszavatosságot ad az EPDM gumifóliára. Mi is A Firestone által gyártott gumifóliát telepítjük. Kicsit drágább egy ugyanolyan vastagságú PVC tófóliához képest. Tulajdonságai azonban jóval kedvezőbbek.Egész évben lehet vele dolgozni mivel -45°C és +80°C -ig tökéletesen hajlékony és rugalmas marad.  Anyaga összetétele miatt akár 300%-ig is nyújtható, így a hőingadozások és a tómederben kiálló élesebb kövek sem okoznak gondot később, de alá itt is mindenféleképpen legalább 300 gramm súlyú geotextília szükséges. Gumi tófólia Igen ellenálló az időjárás, hó, fagy, UV sugárzás hatásaival szemben. Segédanyagok révén függőleges partfalakhoz is alkalmazható. Hideg vulkanizálással könnyedén a helyszínen is toldható. Így dísztavak, díszmedencék, ciszternák vízszigetelésére is kiválóan használható. A legjobb tulajdonságainak köszönhetően viszont itt érdemes figyelembe venni hátrányos tulajdonságát is, hogy csak fekete színben lehet előállítani. Így medence kivitelezésére kisebb esztétikai látványt nyújt ezért itt nem igazán alkalmazzák. Méretei 6.1. 7.62, 9.15, 12.20, és 15.25 m szélességben is kaphatók. Hosszúságuk pedig mindegyiknél 30.5 m. Ennél nagyobb tavak, víztározók esetén toldásra van szükség. A fóliák hosszúságából méterenként lehet kérni a kereskedelmi forgalomban.

PVC tófólia

PVC tófóliaA PVC tófólia 0,5-0,8-1,0 mm vastagságban, 4-6-8 m szélességben és 20-25 m hosszú tekercsekben is kaphatóak. A mederkialakításnál és tisztításnál több figyelmet követel mint a gumilemez. Ez azért lehetséges, mert kevésbé nyúlik és hideg időben rideggé, sérülékennyé válik. Ezért leterítése 15°C feletti hőmérsékleten történjen.

A PVC tófólia nagyon érzékeny a meder felületén kiálló kövekre, gyökerekre ezért azokat maradéktalanul el kell távolítani és a tómeder és a fólia közé itt is 300 grammos de ajánlott 500 grammos geotextiliát fektetni. Amennyiben a tóba nagyobb köveket, sziklákat akarunk elhelyezni, úgy alájuk, több rétegben hajtogatott geotextilt használjunk.

Előre gyártott tómeder

műanyag tómederElőre gyártott műanyag szigetelésű kerti tavak
Sokféle formában és méretben kaphatók. Előnyük a gyors és viszonylag egyszerű telepíthetőség és igény esetén áttelepíthetőség. Ezek a tavak a hosszú élettartamuk miatt üvegszállal vannak erősítve és ezért 20 évnél is tovább tartanak. 500-3800 literes méretben kaphatók, amikben különböző mélységű növény-ültető zónával rendelkeznek. Vízmélységük 0,65-1 m között készülnek.

 

Egy nagyobb tószigetelési munkánkat a következő linken megnézheti: Fürdőtó építése a XVII. kerületben


Amennyiben többet szeretne tudni a kerti tavakról, úgy ajánlanám az alábbi cikkeinket:

Kerti tavak építése

Kerti tavak gondozása

Kerti tavak növényei

 

Szolgáltatást vállalunk

Szolgáltatási terület