térburkolat

 • Térburkolás, térburkolat

  Térburkolat sütögetőhellyel A térburkolás nagymérvű elterjedését különböző, anyagi, szerkezeti és formai építéstechnológiai okokra lehet visszavezetni.

  A színezett térkő burkolatok egyre jobban helyettesítik az egyre költségesebb és nagyobb élő munka-igényű terméskő burkolatokat. Elemeit nagy sorozatban magas szilárdsággal és méretpontossággal gyártják, aminek köszönhetően gyorsan kivitelezhető. Egymásba kapcsolódó alakjuk, lehetővé teszi, hogy az oldalukon lévő súrlódási erők ellenállását az alapozásnak adja át.

  Ebből kifolyólag a térburkoláskor a leges legnagyobb figyelmet a megfelelő mélységű és szerkezetű alapozás igényli. Eszerint kell a járműforgalomnak megfelelő alapozást figyelembe venni, de ugyanakkor a térburkoló elem szerkezete és vastagsága is hasonló jelentőséggel bír.

  Nagy előnye a burkolt felületeknek, hogy bármikor könnyedén fölszedhetők, az esetlegesen megsérült kövek könnyedén kicserélhetők. A burkolat fugáin keresztül a talaj levegőzése és vízháztartásának utánpótlása biztosított. Gázszivárgás esetén a gáz könnyedén a felszínre juthat, így nem halmozódik fel a föld alatt, ezáltal észlelése gyorsabb, a közeli fák gyökérzete sem károsodik.

  A térburkolás menete

  Térburkolat tükör alap kiszedés

  Térburkolat tükör kiszedéseA térburkolás első lépéseként kiszedjük a térburkolat tükröt. Ezt a kialakítandó burkolat végleges magasságától kell visszaszámolni. A tükör mélységét a teherbíró réteg(ek), térkő ágyazóréteg és térkő magassága adja. Szerencsések vagyunk, ha mélyebben van a terület a kialakítandó magassághoz viszonyítva, mert ilyenkor kisebb a kitermelésből származó munkadíj, ráadásul a földet sem kell elszállítattni, ha azt a területen nem lehet fölhasználni. Amennyiben kikell termelni a tükröt mindig mérlegelni kell, hogy a későbbiekben milyen minőségű földre van nekünk szükségünk és aszerint kell gazdálkodni a kitermeléskor.

   

  Térburkolat szegélyezése

  Térburkolat szegélyezése

  A térburkolás következő lépéseként elkezdhetjük a betonszegélyek beton ágyba rögzítését, de a szegélyek pontos helyénél vegyük figyelembe, hogy a kövek a szegély mentén milyen távolságra fognak kerülni. Így elegendő lehet a gyári fél köveket alkalmazni és nem kell helyettük levágni az egész kövekből. Természetesen ezek csak az egyenes vonalvezetésű szegélyekre érvényes.

  Amennyiben a kiválasztott térkövünknek egyenes az oldala és nincs rajta távtartó, akkor érdemes a szegélynek is ugyanezt az anyagot használnunk. Így még szebb végeredményt kaphatunk.

  Térburkolat alapozása

  A térkő burkolat akkor lesz megfelelő, ha az adott hely talajviszonyaihoz, a tényleges teherbíráshoz, a csapadékvíz elvezetéséhez megfelelően tervezzük. A burkolat alá mechanikus alapozás szükséges. A talaj szerkezete és a célforgalom nagymértékben befolyásolja, hogy milyen vastagságú alapozás szükséges. Legnagyobb hangsúlyt az agyagtalaj érdemel, mivel ennek a legrosszabb a vízelvezetése és télen szerkezeti tömörségének köszönhetően a benne levő vízmennyiség nem tud, hova tágulni, ezért az agyagtalajoknál 60-70 cm alapozás is szükséges lehet.

  Térburkolat alapozás

  Stabilabb alapozást abban az esetben is kaphatunk, ha a burkolatunk alá terheléstől függően, (inkább gépjármű forgalom esetén) CKT (száraz beton) teherhordó réteget készítünk, amire még ágyazó homokréteg minden esetben szükséges. Különösen fontos ilyen alapozást készíteni medencék köré is.

   

  Áttörések elhelyezése


  A tükör szintjéig ki kell termelni a földet. A művelet után érdemes hangsúlyt fektetni később kialakítandó öntözőrendszer, kerti világítás burkolat alatti áttöréseinek. Ehhez használhatunk egyszerűen PVC csöveket, amivel kis befektetéssel, nagy munkától kímélhetjük meg a későbbiekben magunkat. Miután kitermeltük a tükör aljáig, a földet többször vibrolappal vagy vibrohengerrel le kell tömöríteni.

    

  Térburkolat tüköralap tömörítés

   

  Térburkolat alap tömörítés

  A térburkolás következő lépéseként a tükörbe egyenletesen zúzottkövet kell tölteni ami kötőanyagtól, agyagtól mentes kell, hogy legyen. Az alépítményt ezután vibrolappal többszörösen rétegenként 10 cm-ként le kell tömöríteni míg tömörsége nem lesz Trg: 95%-os.

   

   

  Ágyazóréteg elkészítése

   

  Térburkolás ágyazó réteg

  />Az elkészített alapra kell teríteni a kétszer rostált sódert, amit egy henger segítségével egyenletesen le kell tömöríteni. Ezt vezetősín és lehúzó vas segítségével síkba kell húzni. A vezetősín alá a homokot gondosan újjal vagy kéz éllel be kell tömöríteni. Miután kivettük a vezetősínt, helyeit homokkal ki kell tölteni, és egy kőműves kanál segítségével megtömöríteni. A lehúzott homokágyazatra rálépni ezután már nem szabad. A lehúzott homokágyazat mivel még tömörödik, ezért a későbbi burkolat szintje a vibrálás előtt 1-1.5 cm-rel magasabban legyen.

   

  Térburkoló kövek lerakása

  Térburkolás, térkövek lerakása

  Miután a szintek stimmelnek, elkezdhetjük a térburkoló kövek lerakását, a fektetési mintának megfelelően kötésben. Térburkolás közben a köveket magunk előtt rakjuk, és néhány soronként gumikalapáccsal finoman ütögessük össze őket, az esetleges csúszások elkerülése végett. A kőrakás közbe figyeljünk a homokágyazat megfelelő minőségére, az esetleges hibákat kőműves kanál segítségével még könnyen korrigálhatjuk. A térburkolásnál a köveket lehetőleg egy raklapról szedjük le és ne kezdjük bele másikba, mivel a vastagságuk a gyárban levő sablonok kopása miatt eltérő lehet.

   

  Térburkolat bevágása

  Térburkolat bevágása

  A széleknél előfordulhat, hogy kőroppantó vagy kővágó korong segítségével méretre kell vágni a köveket. A kővágást vizes vágóval is végezhetjük amivel még pontosabb vágást végezhetünk. Ráadásul ebben az esetben kevesebb por kerül a szervezetünkbe és a környezetünkben lévő tárgyak, növények sem lesznek annyira porosak.

   

  Habarcsba helyezzük el a vízelvezető folyókákat, vagy a térkövekből alakítsunk ki ennek megfelelő vízelvezető vápát.

  Térburkolat vibrálás


  Térburkolat vibrálásMiután eltávolítottuk a felesleges kavicsokat gumilapos lap vibrátor segítségével először a szegély mentén, majd a többi területen is egyenletesen menjünk végig legalább 5 alkalommal. A lapvibrátor működése közben előkerülhetnek kósza kavicsok, kövek a gép belsejéből, így a burkolt felületre ráesve és a gép alá kerülve belekarcolhatnak mutatós térburkolatunkba. Ennek elkerülésére egy segítő személy a gép előtt haladva egy seprővel tisztítsa folyamatosan a területet. Végezetül apró szemű száraz homokkal többszörösen söpörjük be velük a fugákat.

   

  A burkolt felület ezt követően, azonnal terhelhető, de a habarcsba rögzített folyókát, vagy vápát még néhány napig hagyjuk terheléstől mentesen.

  Remélem némi segítséget talált a térburkolásról. A térburkolat kiválasztásához kiemelt partnereink között több térkő gyártó és forgalmazó cég is hasznára lehet.

   

  Amennyiben kertjébe szeretne egy süllyedésmentes terasz, járda vagy kocsi beállót, úgy keressen fel bennünket és mi megépítjük kertje mutatós térburkolatát.

 • Térburkolat katalógusok

  KK kavics térburkolat katalógusa

  KK kavics térburkolat (26 MB)

   

  téglakő térburkolat magyar nyelvű prospektus

  Barabás téglakő burkolat(3 MB)

   

  Semmelrock kerti ötletek

  Semmelrock kerti ötletek(88 MB!)

   

  Jv Raszter térburkolat katalógusa

  JV-Raszter térburkolat(12 MB)

   

  Weissenböck térburkolat katalógus

  Weissenböck térburkolat(6 MB)

   

   

  Kaiserstein termékkatalógus

  Leier Kaiserstein termékkatalógus 2016 (12 MB)

Szolgáltatást vállalunk

Szolgáltatási terület

Fűmag, műtrágya katalógus