Az öntözőrendszer felépítése

 

Az automata öntözőrendszer az ivóvízhálózatra a vízóra és a főelzáró szelep után csatlakozik. A fagycsap beépítése a téli víztelenítés miatt szükséges, a légbeszívó-visszacsapó szelep az ivóvízhálózat leürítésekor megakadályozza, hogy az öntözőrendszerben található, esetleges szennyezett víz a hálózatba visszakerüljön és elfertőzze azt.

A kompresszor csatlakozás az automata öntözőrendszer késő őszi víztelenítés miatt szükséges A szűrő megakadályozza, a vízhálózatból érkező szennyeződések bejutását az öntözőrendszerbe. A főszelep vagy mesterszelep beépítése biztonsági célt szolgál, leválasztja az egyes zónákat az ivóvízhálózatról.

A szeleposztó rendszerint a talajfelszín alatt elhelyezett szelepdobozban van elhelyezve. Az osztóig az összes alkatrész folyamatos nyomás alatt van, kivéve a főszelep, így itt mindig kizárólag 10 bar nyomásra tervezett KPE csöveket és alkatrészt használjunk. Az osztóban elhelyezett elektro-hidraulikus szelepeken keresztül jut el a víz az öntözési zónákhoz. Külön zónákra kerülnek az eltérő vízfogyasztású spray, turbinás, mikro szórófejek, és a csepegtető elemek. Öntözés során a csepegtető ágban nyomáscsökkentő alkalmazásával biztosítjuk a megengedett 1-3 bar nyomást. Az egyes zónákon alkalmazhatunk automata ürítőszelepeket a rendszer víztelenítéséhez, bár kissé vízpazarló megoldásnak tűnik a beépítése, mivel minden öntözés végeztével, amikor leesik a nyomás az öntözőrendszer ágaiból kiüríti a vizet.

Öntözéskor egy időben egy zóna üzemelhet, amelyről a vezérlő gondoskodik. A vezérlőt egy könnyen elérhető, kényelmesen kezelhető helyen, direkt napsugárzástól védve kell elhelyezni. A mágnes szelepeket (zsírtöltésű) vízmentes csatlakozóval kötjük a szigetelt rézvezetékre, aminek a másik vége az automatikához csatlakozik.
Az öntözőrendszerek esőérzékelője is a vezérlőhöz kapcsolódik.

Az automata öntözőrendszer általános építőelemei

Automata öntözőrendszer vezérlő

öntözőrendszer esőérzékelő

öntözőrendszer szivattyú

öntözőrendszer nyomáskapcsoló

öntözőrendszer szűrő

öntözőrendszer szelepdoboz

öntözőrendszer mágnesszelep öntözőrendszer hollanderes idom
öntözőrendszer nyomáscsökkentő öntözőrendszer KPE és LPE csövek öntözőrendszer KPE idom öntözőrendszer menetes idom

öntözőrendszer megfúrós idom

öntözőrendszer rotoros szórófej öntözőrendszer MP rotator és spray szórófej öntözőrendszer mikro szórófej
  öntözőrendszer spray típusú fúvókái öntözőrendszer MP rotator fúvóka öntözőrendszer automata ürítő szelep

 

 

Solar Sync - Az automata öntözőrendszer meteorológiai állomása

Solar Sync - időjárás érzékelő rendszerAz automata öntözőrendszerek szimpla esőérzékelője egy egyszerű, de annál nagyszerűbb találmány, azonban akinek már van öntözőrendszere az bizonyára tudja, hogy a mai kiszámíthatatlan időjárásunkban, (ha nem akarjuk kertünket nem megfelelő vízmennyiséggel öntözni) egyre többször kell automata öntözőrendszerünk öntözési időtartamán állítani. Bár az öntözőrendszerek automatikáját is lehet évszaknak megfelelően százalékosan állítani, ez azonban nem mindig kielégítő. Ráadásul ez is egy újabb emberi beavatkozást igényel.

A Solar Sync érzékelői ezt a beavatkozást kerüli ki, úgy hogy minden nap az aktuális időjárási változást érzékelik és a vezérlőnkkel karöltve ennek megfelelően adagolnak kevesebb, esetleg több vizet a kertünknek.

Az egység egy vezérlőből és 4 db érzékelőből áll. A Solar Sync vezérlője azoknak kell, akik Hunter EC, Pro-C vagy ICC öntözőrendszer vezérlőkkel rendelkeznek. Az X-Core vezérlő tudja fogni ennek jelét így ehhez nem szükséges a Solar Sync vezérlőjét megvásárolni. Az érzékelők magukba foglalnak egy napfény és hőmérséklet, valamint egy fagy és egy Rain Click esőérzékelőt, ami csapadék esetén automatikusan letiltja az öntözést. A napfény és hőmérséklet adatokból az öntözést minden nap átállítja az éghajlatunkra vonatkozóan. Ehhez nekünk csak néhány dolgot kell beprogramoznunk, a készülékhez kapott magyar használati útmutató segítségével.


Vállaljuk családi házak, közterületek, ipari területek automata öntözőrendszerének telepítését, karbantartási és javítási munkáit. Házi kertek esetén az évek alatt legmegbízhatóbban működő Hunter és Rain Bird öntözőrendszerek illetve ezen hibrid működésű öntözőrendszerek megépíttetését ajánljuk megrendelőinknek.

Bővebben: Automata öntözőrendszer telepítés

Öntözőrendszer katalógusok

Szolgáltatást vállalunk

Szolgáltatási terület