sziklakert a terasz mellett

A sziklakert építése különös figyelmet kívánó kertépítési munka. Minden egyes sziklát külön megkell keresni, többszöri próbálgatás után a helyére kell illeszteni. Amennyiben apró kövekből alakítjuk ki a sziklakertet akkor bár könnyű vele dolgozni, de a végén egy elég giccses eredményt kaphatunk.

Jobb eredményt érhetünk el, amennyiben nagyobb sziklákat alkalmazunk. A több 10 kg-os esetleg 100 kg-os kövekkel dolgozni meglehetősen nehéz. Egyes esetekben egy kisebb kerti gép ereje is szükséges lehet. Amennyiben a köveket szorosan rakjuk egymáshoz, úgy olyan hatást érhetünk el, mintha az egy nagy méretű széttöredezett sziklából állna. A köveket ennél érdemes minnél pontosabban összeilleszteni, hogy a lehető legtermészetesebb hatást érjük el.

 

Sziklák beszerzése


kerti sziklak beszerzeseNagy sziklakert esetén a sziklákat legegyszerűbben kőbányákból szerezhetjük be. Nagy szerencsénk lehet, ha a közelünkben található ilyen, mert itt fillérekért, hozzájuthatunk az alapanyaghoz.

A szállítási költség az, ami ilyenkor számottevőbb. Sziklakert építésénél, csak és kizárólag fagyálló sziklákat használjunk. A bánya különböző rétegeiben más és más színű köveket bányásznak. Amennyiben időnk és energiánk engedi, akkor keressünk olyat, amely közvetlen kapcsolatban volt a természeti elemekkel.

Az ország területén levő bányák többsége magántulajdonban vannak. Kertészeti árudákban vagy kimondottan kőkereskedésekben is beszerezhetjük a sziklákat, kicsit borsosabb áron, de ha csak egy néhány m2-es sziklakertet szeretne építeni akkor ez a legegyszerűbb.

Sziklakert építésének elkezdése


Rossz vízelvezetésű, vagy enyhén lejtő sziklakerteknél, vízelvezető drén réteg szükséges az aljára, amit nagyobb szemű kőzúzalékot, kavicsot célszerű elhelyezni, hogy a tükör alján összegyűlő vizet elvezesse. A földréteg közé folyását geotextiliával célszerű megakadályozni. Drénréteg elhelyezése a lejtős vagy jó vízáteresztő képességű (pl: homoktalaj) sziklakerteknél nem indokolt.

Lejtős terepen a rétegeket majdnem vízszintesen célszerű kiképezni, lapjukra fektetett, enyhén hátrafelé dőlő kövekből. A szemnek is ez a legkellemesebb és megépíteni is könnyebb. Az így elhelyezett kövek szilárdsága stabil és a ferde felületük révén a víz hátrafelé a növények gyökereihez folyhat.

Meredeken lejtő területeknél a köveket szorosan rakjuk egymáshoz, hogy a laza talajt jobban megtartsák. Az egyes sziklákból megépített rétegek vastagságát és a kövek egymástól való távolságát folyamatosan változtassuk, hogy minnél természetesebb hatást keltsenek.

A talajkeverék igen laza, a vizet könnyen áteresztő, de azért elég jól tartó, tápanyagban közepesen gazdag legyen, hogy segítsük vele a sziklakerti növényeink növekedését, de azért csökkentsük az agresszív tápanyagigényes gyomok későbbi előfordulását.

Az építést mindig lentről érdemes kezdeni majd fokozatosan haladjunk felfelé. Figyeljünk a sziklakerti kövek stabilitására is, a nagyobb, erősebb köveket a sziklakert alján alkalmazzuk. Nagyon fontos, hogy figyelembe vegyük a sorba rakott kövekből készült rétegek párhuzamosságát, dőlését. A sziklából felépített teraszokat később növényekkel betelepíthetjük. Az egymás mellé tett kövek között hagyjunk 2-3 cm-es hézagot. Ezek a szikla repedéseit jól utánozzák és később a sziklakerti növények ezekbe a repedésekbe belefutva természetes hatást keltenek. 
Az építés minden lépése közben gondoljunk arra, hogy az a legvégén, hogy is fog egy egységes képpé összeállni. Különösen igaz ez, ha kevés szikla áll a rendelkezésünkre. Nem árt, ha a nagyobb köveket már a legelején megpróbáljuk arányosan szétosztani a teljes területen, és különösen azokra a részekre kell itt gondolni ahol nagyobb szintkülönbségeket akarunk áthidalni. Így a végén nem érhet meglepetés, mikorra már csak a kisebb kövekből tudunk gazdálkodni. Persze építés közben megengedett még, hogy egy-egy követ áthelyezzünk, de így megtakaríthatunk egy kis energiát munkánk során. 

A sziklakerti növények ültetése

 A sziklakerti növények kiválasztásánál mindig vegyük figyelembe, hogy milyen égtáj felé helyezkedik el a sziklakertünk. Bár többnyire a déli oldal felé szokott elhelyezkedni azonban sokszor előfordul, hogy a teraszunk vagy egy lejtős oldalkert az északi, esetleg keleti oldalon található. Esetleg a nyugati oldalon van a ház mellett és csak késő délután kap napot a sziklakertünk. Ezért ezekre a részekre kevesebb napot igénylő növényeket kell választanunk. A növények növekedési erélyüket is vegyük figyelembe. Sok kis növényként megvásárolt örökzöld idővel teljesen a sziklakertünk fölé nőhet és kitakarja annak egy nagyobb részét. Közben sok kisebb növényt is elnyomva. Az erősen terjedő talajtakaró növényeknek érdemes sziklákból elhatárolásokat csinálni, mivel idővel a lassabban terjedő sziklakerti növényekre ezek rátelepednek és teljesen átveszik azok területeit is. Amennyiben látványos sziklakertet szeretnénk építeni, úgy a növény lomb és virág színeire is érdmes nagy hangsúlyt fektetni. A különböző lombszínű, virágú és levél formájú növények jól mutatnak egymás mellett, azok különleges formáját, színeit jobban erősítik. A fehér virágszínű növények vagy a fehér sziklák különösen kiemelik a élénk színű növényeket. A növények megválasztásában a következő cikkünkben Sziklakerti növények részletesebben is olvashat.

Sziklakertek öntözése

Bár a sziklakerti növények közül sok szárazságtűrő, időnként hosszabb aszályos időben már ők is igényelnek megfelelő öntözést. A magasabb területek a leginkább érzékenyek erre, mert innen megy el leghamarabb a csapadék. Amennyiben gondoskodunk időszakos öntözésről úgy ráadásul a kevésbé szárazságtűrő növények közül is válogathatunk.  Az ültetés közben különösen nyáron a kis méretű sziklakerti növények a száraz talajba gyorsan kiszáradhatnak, így azokat előtte megfelelően bekell áztatni, a sziklakerti talajt az erózióra vigyázva szintén bekell öntözni. A sziklakertek beöntözésénél érdemes megemlíteni az automata öntözést. 

Csepegtetős öntözés

Sziklakert csepegtetős öntözéseKisebb sziklakerteknél ha célzottan akarjuk beöntözni a növényeket, úgy a kisebb szigetek közé 16-os átmérőjű csepegtető csöveket  lehet ültetést követően behúzni. A csepegtetőcsöveket mindig a növények körüli magasabb talajszintre helyezzük. Előnye, hogy más területek, házfal, terasz, járda nem kap felesleges vizet.  Hátránya, hogy az elején míg a növények megfelelően be nem növik a területet, úgy szem előtt maradhatnak. Sokszor még a talajtakarás sem segít mindenhol. Nehéz minden növény tövéhez eljuttatni, a sziklákkal jól körülhatárolt kis szigeteknél szinte lehetetlen.

Mikroszórós öntözés

Ez után következik a mikroszórós öntözés, amihez elég egy vastagabb gerincvezetéket végighúzni, akár kissé a föld alatt és innen vékony úgynevezett spagetti csövekkel lehet a mikroszóróra leágazni. Előnye, hogy ezek már nagyobb területeket tudnak beöntözni, akár a magasabb növények fölött is, eltudnak öntözni. A mikroszórókat a növények növekedésével könnyedén átlehet helyezni. Hátrányuk, hogy maguk alá közvetlenül nem tudnak öntözni, így több szórófej szükséges a fedéshez. Rossz beállítás esetén a házfalat, járdát, teraszt is feleslegesen locsolhatjuk. Valamint ezek sem teljesen láthatatlanok. Kutya, gyerekek könnyedén hozzáférnek, letörhetik.

Szórófejes öntözés

Elsősorban nagyobb sziklakerteknél alkalmazzuk. Ilyenkor egy föld alatti gerincvezetékről ágazunk le általában nagyobb  20-30 cm kiemelkedésű szórófejekkel, amibe spray vagy rotator fúvókát is lehet választani. Előnyös tulajdonsága, hogy az öntözésen kívül láthatatlan marad, nagy területeket képes beöntözni. Hátrányos tulajdonsága, hogy még a sziklák behelyezése előtt kell a gerincvezetéket behelyezni, valamint a szórófejek kiállásait is, jól megkell tervezni, összehangolni a beültetett növények előtt. A szórási távolságokat nehéz pontosan beállítani. Az egyenletes fedéshez itt is sok szórófej szükséges. A nagy növények kitakarhatják a szórást és a víz jelentős részét felfogják, így azok túlöntözésben míg a mögöttük levő növények kis vízadagban részesülnek. A növények növekedésével nehézkes a szórófejek áthelyezése. Ezt a fajta öntözést alkalmazhatjuk még úgy is ha a sziklakertünk gyepfelület mellett található így az itt levő szórófejeket ráirányíthatjuk a sziklakertre. Mindenesetre megemlítendő, hogy a szórófejes öntözés mindig inkább kiegészítés a sziklakerteknél. 

Sziklakert talajtakarása

Sziklakert talajtakarása fenyőkéreggelA talajtakarásra azért van szükség, hogy a növények míg besűrűsödnek, elterjednek védjék a talajt a kiszáradástól. Az üresen maradt részeken a gyomnövények is lassabban tudnak megtelepedni, így időt adhatunk a növények lassabb növekedésének. Itt mindenkinek magának kell eldönteni, hogy melyik talajtakarási munkák megfelelőek a sziklakertjükhöz.

Sziklakert talajtakarása fenyőkéreggel

Tudom, sokan óckodnak ettől a talajtakarástól mert kissé tájidegen a sziklák közötti fenyőkéreg, azonban mint írtam erre addig van szükség míg a növények megfelelően elterjednek. Így idővel ez már nem jelent akkora gondot. Különösen ha erre kisebb méretű, gyorsabban lebomló fenyőkéreg örleményt választunk, ami általában pont a növények elterjedéséig biztosítja a talajtakarást. Akit azonban a lassabb lebomlás nem zavar, úgy bátran használhat nagyobb méretű örleményt is. 

Sziklakert talajtakarása kaviccsal

Jobban elfogadott talajtakarás egészen addig ameddig tudunk kisebb méretű örleményt biztosítani a sziklánk anyagából. Ugyanis ha más típusú, színű kavicsokat használunk, addig úgy gondolom mesterkéltebb hatást is kelthet mint a fenyőkéreggel borított sziklakert. Például egy sárgás-vöröses márványozott sziklák köré egy hófehér vagy sárga színű kőörlemény szintén tájidegen hatást kelt.

 Balesetvédelem


A sziklakert építése is mint sok más kertépítési munka meglehetősen balesetveszélyes. Ezért nem árt néhány dolgot megfontolni építés során.
Sziklakert balesetvédelem

  • Használjunk védőfelszerelést bőrkesztyűt, és kőtörés esetén védőszemüveget. A lepattanó szilánkok nagyon hegyesek és könnyen a szemünkbe kerülhetnek.
  • Nagyobb sziklákat egyenes háttal próbáljunk megemelni, hogy elkerüljük a későbbi gerincfájdalmakat.
  • Egy-egy szikla lerakásakor ügyeljünk a kezünk és lábunk, különösen az ujjaink helyére.
  • Ne dobáljuk a sziklákat, mert egy-egy elszabaduló szikla könnyen kárt tehet bármiben vagy bárkiben.
  • Válogatás során a sziklák áthelyezésekor mindig olyan oldalára tegyük amin stabilan fekszik.
  • Beépítésnél mindig figyeljünk a sziklakert statikájára, nagy és súlyos sziklákat mindig alacsonyabb ponton helyezzünk el, alattuk a földet alaposan tömörítsük meg a későbbi balesetek elkerülése végett.
  • Remélem a sziklakert építéséhez szükséges néhány információ segítségül szolgált önnek.

Amennyiben többet szeretne tudni a témáról, úgy olvassa el az alábbi cikkeinket:

Sziklakert típusok

Sziklakerti növények

Sziklakertek gondozása

Szolgáltatást vállalunk

Szolgáltatási terület