A kertben a növény és a kő együttes hatásának egyik legkedveltebb megjelenési formája a sziklakert. A dolomit, mészkő és a homokkő a leggyakrabban használt sziklakerti építőanyag. Az üledékes kőzetek sziklakibúvása könnyebben utánozható, mint a sötétebb színű robusztus vulkáni kőzeteké. A szivacsos vagy szemcsés szerkezetű mészkő és homokkő jó, mert a növények a kövek hézagaiban könnyebben megtudnak kapaszkodni, telepedni, amivel természetesebb hatást érhetünk el.

A sziklakertek típusai:

  • tájképi sziklakert
  • mértani sziklakert (kőkert)

A tájképi sziklakerttájképi sziklakert


Tájképinek vagy más néven természetinek nevezzük azt a sziklakertet, amelyben a kő és növényzet valamely természetes megjelenését szeretnénk visszatükrözni. Az építésekor szabálytalan köveket használjunk. A köveket és növényeket úgy érdemes elhelyeznünk, mintha az egyetlen nagy, növényekkel benőtt szikla hatását keltse. Tervezéskor az adott tájra jellemző motívumok visszatükrözése a cél. A laza vonalvezetésű utak, a lágy, szelíd, elkent terepalakulatok, a rézsűk alkalmasak arra, hogy a köveket, sziklákat és növényeket természetes formába láthassuk. Amennyiben a sziklakertünk például egy sík növényágyáshoz csatlakozik, úgy érdemes a növényágyásba is néhány követ elhelyezni, ami átmenetet képez a két szintkülönbség között. A természetben is egy hegyvidéki lejtő aljában is találunk még szórványosan sziklákat.

A szórványköves sziklakert kiépítéséhez kevés kő is elegendő. Ennél a sziklakert típusnál többnyire a növényzet az uralkodó. A túl sok kő sokszor erőltetett, mesterkélt hatást kelthet. A köveket csoportokba rendezve fokozódik a hatásuk. Kerüljük a szabályos elrendezést. A sziklák mellé nagyobb foltokba egy-egy talajtakaró őrőkzöldet esetleg évelőt telepíthetünk.

Mértani sziklakertmértani sziklakert


A mértani sziklakerteknek a geometrikus formarendszerben kialakított sziklakerteket nevezzük. A mértani kertben fontos szerepe van a szimmetriának és a tengelyvonalnak. Mértani kőkertet szárazon, kötőanyag nélkül összerakott, sziklakerti kőkeverékkel hézagolt kőfalak, lépcsők és támfalak szabályos rendszerével építhetünk. Ehhez járulhat még szabályos kőlapos utak és burkolatok kialakítása, szabályos vagy fűrészelt kövek felhasználásával amelynél a közelbe ültetett sziklakerti növények oldottabbá tehetnek.

Tájba illesztés


Bármely sziklakerti típust is építjük, ügyeljünk a tájba illesztésre is. Egy hegyvidéki kertben, ahol a szikla minden sarkon megtalálható, ott szinte már elengedhetetlen, hogy ne legyen szikla vagy valamilyen kő a kertben. A szikla kiválasztásánál célszerű ugyan azt a kőfajtát használnunk, ami az adott tájra is jellemző. Ugyanakkor egy Alföldön épített sziklakert már meglehetősen idegenként hat. Viszont tökéletes síkság még az Alföldön sincs. Amint a házépítés során kiemelt lábazat takarásra szorul, máris lehetőség adódik egy sziklakert építésére. Egy tájidegen környezetben, ha elhatároljuk a kertet növényekkel, kerítéssel, úgy a kert zárt egység lesz és így kiszakítható a környezetéből.

Amennyiben többet szeretne tudni a témáról, úgy ajánlanám az alábbi cikkeinket:

Sziklakert építése

Sziklakerti növények

Sziklakert gondozása

Szolgáltatást vállalunk

Szolgáltatási terület