Egy kerti tó vagy fürdőtó, hogy rövid idő alatt ne legyen egy zöld pocsolya elengedhetetlen a  rendszeres és szakszrű gondozásuk. Ennek hiányában a vízfelületek, nem tarthatóak fenn, ezért a fenntartási munkák elvégzése szükségszerű, el nem hagyható. A kerti tavak fenntartási munkáit két nagy csoportba sorolhatjuk a rendszeresen elvégzendő feladatok és az idénymunkák közé.
 
14 éves tapaszatalattal vállaljuk kerti tavak, fürdőtavak, díszmedencék karbantartási és szezonális munkáit. Az alábbiakban ezekről az általános fenntartási műveletekről olvashat.
 

Kerti tavak rendszeres fenntartási munkái


Az ebbe a csoportba tartozó feladatokat rendszeres napi, vagy heti gyakorisággal szoktuk elvégezni. Az egyik legfontosabb fenntartási munka a vízveszteségek pótlása.

A vízkészlet utánpótlása


A vízkészletet leginkább a párolgás, a növények vízfelhasználása és az esetleges szivárgás szokta csökkenteni. A legtöbb kerti tó vízforgatásos rendszerű ezért sok esetben beépítésre kerül egy vízszintmérő, ami folyamatosan érzékeli a vízveszteséget és amikor a vízfelszín egy bizonyos szint alá csökken, akkor a rendszer egy másik eleme gondoskodik a vízutánpótlásról. Ez azonban inkább nagyobb tavak védelménél kifizetődő, kisebb kerti tavaknál elég egy vízszintmérőt elhelyezni és egy tömlővel pótolni az esetleges vízhiányt.

Vízminőség ellenőrzése, mérséklése


Kerti tó víztesztEbbe a csoportba tartozik a kémhatás, oxigéntartalom, tisztaság és az egyéb anyagok jelenlétének vizsgálata. A pH érték sajnos gyakran lúgos 7,0 fölötti tartományban található. A lúgos kémhatás a magas oxigén és szerves anyag tartalom kedvez az algák szaporodásának. Az algák tömeges jelenlétekor minden más élőlényt kiszorítanak, beindulnak a levegőtől elzárt lebomlási folyamatok, a víz zavarossá válik és így bezöldül, beposhad a víz. Ezt a folyamatot eutrofizálódásnak hívják, amit elkerülhetünk, ha csökkentjük a szerves anyagok és tápelemek bevitelét. Ilyen anyagok pl: a falevelek, ágak, haleleségek. Természetesen nem cél a teljes szerves anyagoktól mentes ivóvíztisztaság. Mivel a vízinövények növekedéséhez is szükséges a tápanyagok jelenléte, így a növények is tovább csökkenthetik a víz szerves anyag tartalmát.

Velda I-tronic telepítésVédekezhetünk a víz folyamatos áramoltatásával is. Az algák ilyen körülmények között nehezebben tudnak felszaporodni. UV szűrőkkel még tovább tudjuk csökkenteni az algák és baktériumok jelenlétét. Itt fontos az UV izzó folyamatos ellenőrzése. Az izzó körül található üvegbúrára sokszor ráégnek az algák. Ezután az UV lámpának csökken a hatásfoka, sok esetben meg is szűnik, ezért ezt érdemes néhány hetente ellenőrizni, tisztítani. Használhatunk I-tronic réz adagoló berendezést is, aminek kiadagolásának erősségét egy vezérlő egységen lehet százalékosan állítani. Azonban ennek használatával a csigák és kagylóktól is elbúcsúzhatunk.
 
 
Falevél eltávolítása a tóbólKerti tó falavelek eltávolításaA vízfelszínen lebegő növényi maradványok, falevelek, helytelenül kaszált füvek a vízinövények elszáradt részei elcsúfítják a vizet és tovább növelik a kerti tó szerves anyag tartalmát. Ez újból növelheti az algásodás erőteljesebb beindulását. 

Kisebb tavak esetében ezeket a partról egy merítőháló használatával könnyedén eltávolíthatjuk. Ezt a műveletet rendszeresen néhány naponta meg kell ismételni, mivel a növényi maradványokat néhány nap elteltével már csak a tómeder aljáról tudjuk kihalászni. Ennek különösen nagy fontossága ősszel van amikor a környező lombhullató fák megszabadulnak levelüktől. Amennyiben elviseljük az esztétikai romlást, úgy kifeszíthetünk erre az időre levélfogó hálókat is.

Ezen kívül a víz térélősködőit is szükséges lehet gyéríteni. Gondokat okozhat a vízfelszínen úszó békalencse, fonalas algák és hínár fajok. Ezek tércsökkentését egyszerűen lehalászással vagy növényevő halak telepítésével, esetleg réz-szulfát kiadagolásával mérsékelhetjük. Utóbbinál figyelni kell a töménységre, mert a halak érzékenysége fajonként eltérő lehet.
 

Vízgépészeti berendezések javítása

 
A vízgépészeti berendezések, hibás alkatrészeit mielőbb ki kell cserélni meg kell javítani. A szűrő és tisztító berendezéseket rendszeres időközönként meg kell vizsgálni, ki kell tisztítani az esetleges hibákat kijavítani.
 

Víziállatok etetése


A szerves anyag bevitelt minél alacsonyabb szinten tartsuk, ezért csak annyi eleséget juttassunk a vízbe amennyit az állatok rögtön meg is esznek.

Sok helyen találkozok azzal a problémával hogy a halaknak havi szinten akár zsákszámra öntik be az eleséget, amit óriási hibának tartok. A növények között szépen megbújva bomlanak le százával az el nem fogyasztott lebegő haltápok. A halak etetését csak a nagy egyedszámban tartom fontosnak, vagy akik nagy testő halakat (pl: koi pontyokat) tartanak. Itt ajánlott lehet a halak etetése, de itt sem kell erős túlzásokba esni.

Egy jól beállt kerti tóban egyébként is a halak számára elegendő táplálék áll rendelkezésre, amit egy kis telepítéssel mi is segíthetünk. Állateledelesnél is vásárolhatunk olyan élőlényeket, férgeket, vízibolhát amelyek a kerti tavunkban könnyedén elszaporodhatnak. Persze telepítéskor ne egyből a halak szájába öntsük őket. Adjuk meg nekik az esélyt, hogy el tudjanak szaporodni a tóba, és olyan helyre öntsük őket, ahol búvóhelyet tudnak maguknak találni. Célszerű a halakat ez idő alatt a tó egy másik részén haltáppal megetetni, így elegendő idejük marad búvóhelyet keresni. Ugyanakkor a tavakba a szúnyogok szaporodása is hozzájárul egy kis eleséghez.

Egyébként, ha van időnk, vagy egyszerűen egy hétvégi kirándulás során valamilyen víz közelben lévő helyre megyünk kikapcsolódni érdemes lehet egy-két szuvenír vízinövényt egy kis iszappal tavunkba elhozni. Mivel ezekben is rengeteg élőlény található pl: rákocskák amelyek tavunkban elszaporodva tovább növelhetik az értékes táplálékot halaink számára. Persze itt most nem a védett növény fajokról beszélek, így előtte tájékozódjunk, mit is akarunk tavunkba haza csempészni.
 

Tavi halak egyedszámának mérséklése

A kerti tavaknál fontos megemlíteni a halak túlzott mértékű elszaporodása egy idő után felboríthatja a tóban az egyensúlyt. Lehalászásra legjobb a tótisztítás idejét választani, mert ilyenkor a tóból kikerülve könnyedén áttudjuk válogatni őket. Azzal is  megelőzhetjük a túlzott mértékű elszaporodást, ha tóba naphalakat esetleg csapósügereket telepítünk. Ezek elfogyasztják a halikrákat kisebb ivadékokat. Nagyon szép halak, bár a tó széléről nem igazán érvényesülnek.

 

A kerti tavak fenntartásának idénymunkái

 

Az ebbe a csoportba tartozó fenntartási munkákat évente egyszer szoktuk elvégezni.


Téliesítés

 
Keringető szivattyú befagyás ellenA kerti tó téliesítése az egyik legfontosabb fenntartási munkák közé tartozik. Legfőképpen azok a kerti tavak érzékenyek a fagyra, amelyek merőleges partfallal rendelkeznek. Ezért ezeket a tél közeledtével vízteleníteni szükséges, amelyet a lefolyón keresztül vagy egy szivattyúval könnyedén elvégezhetünk. Ennek a víznek kár veszendőbe mennie, kertben lévő növényeinket, gyepünket is megöntözhetjük vele, de néhány öntöző kannával beltéri növényeinkre is gondoljunk.

A vízgépészeti berendezéseket is ilyenkor célszerű javítani karbantartani. A tóban levő világítástechnikát is célszerű száraz környezetben megvizsgálni. A fagyérzékeny berendezéseket szivattyúk, szűrők dobozait fagytól védett helyre költöztetjük. Egyes szivattyúkat ez idő alatt is vízben kell tárolni, alkatrészeik száraz környezetben maradandó károsodást szenvednek. A fagyérzékeny felületeket a helyszínen érdemes fóliával letakarni.

Függőleges oldalfalú medencéknél védekezhetünk a kereskedelemben kapható fagytestekkel is. Ferde oldalfalú és legalább 100cm mély tavaknál a téli víztelenítést nem indokolt elvégezni.tavi befagyásgátló
A befagyás ellen érdemes egy keringtető szivattyút elhelyezni, hogy a falevelek és szerves anyagok bomlása során keletkezett mérgező gázok eltudjanak távozni a vízből. Bár nem biztos, hogy ez a legjobb megoldás, mivel a keringetés közben a tó alján levő 4°C-os víz hőmérséklete a felső vízréteggel keveredve, könnyedén lehűl. Így a jégvastagság tovább növekedhet.
Célszerű minden nap fenntartani a lék befagyásának meggátolását. Befagyás ellen lehet kapni már különféle szivattyús befagyásgátlókat amik ráadásul friss oxigént is juttatnak a kerti tavunkba.

A fagyérzékeny növények közül pl.: vízi jácintból (Eichornia crassipes) és vízi salátából (Pistia stratiotes) érdemes néhány példányt beltéri akváriumban, medencében átteleltetni. A honos növényeket pl: tündérrózsa (Nymphaea alba) vagy a vízitök (Nuphar lutea) pusztán avartakarással is áttelelhető. A trópusi meleg igényes állatokat medencékben fűtés mellett telelnek át.
 

Tavaszi feltöltés, tisztítás

 
A kerti tó tisztítása, a szerves anyag csökkentése érdekében és az algásodás elkerülése miatt, lehet indokolt. 

Első lépésként, a víz kiszivattyúzását követően, a mederből az iszapot, az ősz során lehullott faleveleket távolítjuk el. Ezeket kár szemétként kezelni, komposztálást követően talajjavításra fölhasználható. Tótisztítás közben készüljön fel az esetleges szagokra. Érdemes közben hosszú és vastag gumikesztyűt, gumicsizmát használni, mert csak alapos kiáztatással tudja gyengíteni az iszap szagot bőréből.

A takarítás után az esetleges sérüléseket kell ellátni.

A vízparton levő növények elszáradt részeit célszerű ezt követően eltávolítani. A kaucsuk és PVC fóliákhoz e célra fejlesztett ragasztóanyagokat, tapaszokat használjunk. Betonfelületeknél vízzáró habarcs és vízszigetelő anyagok használatával akadályozható meg a későbbi szivárgás.

Ezután telepíthetjük a technikai berendezéseket, szivattyúkat, szűrőket, világítástechnikát. Végezetül a mélyebb vízrétegek újabb növényeit is behelyezhetjük. Az agresszív növekedésű tündérrózsa fajokat célszerű minden évben átültetni, mivel nagyon gyorsan kinövik az ültető kosarukat. Tőosztással könnyedén szaporíthatók. A visszahelyezésüknél ügyeljünk, hogy az esetleges (nem gyári) fóliatoldások, javításból származó tapaszok közelébe ne telepítsünk tündérrózsa fajokat és erősen tarackoló sekélyvízi növényeket. Ezek könnyedén akár egy szezon alatt felszedhetik még a legalaposabb fóliahegesztéseket is.

A vízfeltöltés hálózati ivóvízről történik, ami sok esetben kemény. Ezért célszerű várni néhány napot, hetet, amíg a klór elillan és beáll egy normál egyensúly, és kiderül, hogy van-e szivárgás. Amennyiben nem tudja ezt az időt kivárni, úgy használhatunk fém és klórsemlegesítőket is. Amennyiben minden rendben van, akkor elkezdhetjük az állatok és a fagyérzékeny növényfajok visszatelepítését. Ekkor már a szivattyúk is beüzemeltethetők. A növény, de különösen az állatvilág egészségét még folyamatosan naponta többször is ellenőrizzük.


Nézze meg részletesebben egy tótisztítási referenciánkat! Bővebben: 20 m3-es tótisztítás

Vagy ha még többet szeretne tudni a kerti tavakról, úgy ajánlanám alábbi cikkeinket.
 

 

Szolgáltatást vállalunk

Szolgáltatási terület