Gyepszőnyegezés, vakondháló fektetés gyorsítvaEgy kert megépítése szép zöld pázsitfelület kialakítása nélkül elképzelhetetlen. A kertben a sportolás, szaladgálás és játszás fő színtere.

14 éves tapaszatallattal vállaljuk kertek, közintézmények, ipari területek füvesítési munkáit. A két leggyakrabban használatos füvesítési eljárás ezeknél, a gyepszőnyeges és a fűmagvetéses füvesítés. Amennyiben nem tudja, hogy Önnek mlyik eljárás lenne a megfelelő úgy erről külön cikkünkben olvashat: Fűmag vagy gyepszőnyeg?

Alábbiakban a füvesítési eljárások legnagyobb buktatóira szeretném felhívni a figyelmét.

Füvesítés ideje

Füvesítés időpontja


Amennyiben fűmagos füvesítést választunk, úgy fontos tudnunk melyik időszakot szánjuk erre. Amennyiben nincs öntözőrendszer a kertben úgy érdemes ápr. 20 előtt és aug. 20 után füvesítenünk. Ilyenkor nagyobb eséllyel kap a csírázó fű természetes csapadékot. Nyári vetésnek nem sok értelme van, ha csak nem tudunk állandó felügyeletet biztosítani az öntözés megoldásához. Automata öntözőrendszer mellett gyakorlatilag egész évben lehet füvesíteni, bár a túl korai és késői füvesítés hátránya, hogy a gyommagok nagy eséllyel, alacsonyabb hőmérsékleten is növekedésnek tudnak indulni és ezzel nagy előnyre tesznek szert. A késő őszi füvesítéskor a magok még csírázásnak tudnak indulni és így télen a növekedésük leállásakor, fogékonyabbak a betegségekkel szemben.

Fagymentes időben késői füvesítéskor érdemes inkább a kora telet választani a füvesítésre. Ezt tél alá vetésnek nevezik. Ilyenkor a fű már nem képes csírázásnak indulni. Viszont ennek is vannak buktatói. Ilyenkor a fűmagok egész télen rossz körülményeknek vannak kitéve. A területen egész télen nem lehet keresztüljárni, az olvadó hó megfolyásokat csinálhat, éhes madarak, tavaszi melegedő időjárással az erős szélfúvások, elvihetik a magokat stb. Gyepszőnyeges füvesítésnél az alkalmazható időpontok száma, jóval szélesebb, bár az öntözés módjával, mennyiségével ez is erősen összefügg.

Füvesítés előtti zivatarFüvesítés napján, különösen tavasszal gyakori, hogy az időjárás keresztbetesz a munkánknak.

A felmelegedő nappali hőmérséklet, a hazánkba betörő melegebb légáramlatok, erős széllökéseket, zivatarokat hoznak magukkal. Talán nincs is olyan kertész, aki miután befejezte a füvesítési talajmunkákat (talajforgatás, egyengetés, hengerezés, simítás) és a láthatáron észrevesz egy sötét felhőt, nem mond el egy imát. Csak most le ne szakadjon az ég! Szerencsésebb ha még a fűmagok kiszórása előtt történik, ilyenkor csak a füvesítés idejét kell eltolni. Amikor 15-20 perc alatt több 10 mm csapadék hullik le úgy nincs az a bedolgozási technika ami megakadályozza a fűmagok kimosódását. A lejtős területek még inkább kitettek ennek. Éppen ezért érdemes figyelemmel kísérni ilyenkor az időjárási előrejelzést és friss radarképeket. Ilyen esetekre mi sem vállalunk a fűmagok elszórását követően garanciát, ezért is amikor zivatarok nagyobb eséllyel előfordulhatnak mindig inkább a gyepszőnyeges füvesítést tanácsoljuk választani. 

Gyomirtás, régi gyep eltávolítása


vegyszeres gyomírtásTermészetesen gyomoktól mentes pázsitot csak laboratóriumi körülmények között lehet előállítani, azonban segíthetjük a fűmagok megerősödését azzal, hogy más térélősködő, kétszikű évelő és egynyári gyomok egyedszámát csökkentjük. A gyomirtásnak az időpontját a hatékonyság növelése érdekében fontos megválasztani. 10° - 15° C feletti hőmérsékletet válasszunk. A kipermetezést száraz levelekre szabad végezni. A permetezés előtt legalább 1 héttel ne nyírjunk füvet, mivel a gyomirtó vegetatív szerveken keresztül szívódik fel, majd pusztítja el az egész növényt. Ez hőmérséklettől függően néhány órától, néhány napig is eltarthat. A felszívódás ideje alatt a lehulló csapadék csökkenti a hatásfokot. Amennyiben aszályos idő van, úgy a gyomirtást az első csapadékos nap után, 1 héttel végezzük. Erős napsugárzásban a gyomok viaszos védőréteget fejlesztenek (különösen igaz ez az idősebb gyomok levelére), ami szintén csökkenti a felszívódás esélyét. Ezért a délelőtti órák a legalkalmasabbak a permetezésre.

A glifozát-hatóanyagú gyomírtóktól hamarosan végleg búcsút inthetünk. Mivel erősen rákkeltőek. Így ezeknek használatát már érdemes fontolóra venni és más alternatíva irányába fordulni. Amennyiben még használná úgy a glifozát hatóanyagú gyomírtók félig érett gyommagokat is képesek idővel elpusztítani, azonban a már beérlelt magokat ez nem pusztítja el. A totális felszívódás és kiirtás 2-3 hét átlagosan ezért ezzel mindenképpen számoljon. Kora tavaszi vagy késő őszi füvesítésnél, hűvösebb időszakban, 1 hónapot is kell várni a kezelést követően. A gyomirtóval kezelt növényi maradványokat a talajba forgatni, tilos! Gépi, vagy kézi módszerrel kell ezt, egy vékony talajréteggel eltávolítani. A letermelt növényi maradványokat komposztálni szintén tilos, ezért azt el kell szállítani. 

Füvesítés előtti talajfertőtlenítés a talajkártevők ellen


Telejfertőtlenítés kártevők ellenAmennyiben a talajunkba nagy egyedszámban vannak olyan lárvák (pl.: pajor, drótféreg), amik a fű és növényeink gyökérzetét károsítják, úgy ajánlott a talajba, füvesítés előtt talajfertőtlenítő granulátumot forgatni. Ez víz hatására folyamatosan lebomlik, gázosodik és a talajéletet csökkenti. Ne alkalmazzuk, ha a kártevő pajoroknak nincs jelenléte, mert ezzel feleslegesen is hasznos élőlényeket kiirthatunk.

A lárvák óriási pusztítást tudnak végezni. Füvesítés előtt mindenképpen gondoljon erre, akár melyik füvesítési eljárást is választja.

Lószunyog lárvájának kártételeAz erősen túlöntözött gyepeknél (ez általában később jelent problémát) még nagyobb pusztítást tud végezni a lószunyog lárvája, ami szépen napról-napra kiírtja általában nagy egyedszámban a teljes gyepünket. A talajfertőtlenítőt ha ilyen helyen kiszórunk és beöntözünk rövid idő alatt kikergeti a lárvák egy nagyobb részét, amik ezután a föld feletti részeket, hajtásokat kezdik el tövig lerágni. Ezért erre a biológiai szerek hatásosabbak. Problémát szokott jelenteni sok kertben a hangya jelenléte is. 

Vegyszeres úton Force 5G talajfertőtlenítő vagy biológiai szerként az Artis, Nematop is jó lehet a pajorok, drótférgek, lótücsök ellen. Hangyára Artis vagy Kentaur 5G nevű vegyszereket használhatunk többek között.

Fűmagvetés


Fűszálak növekedéseA talaj tápanyagban gazdag legyen, szerkezete közepesen kötött. A rendezett terület talaját miután megforgattuk a füvesítés módjának megfelelően tömöríteni szükséges. A talaj felső rétege nem tartalmazhat 1 cm-nél nagyobb talajrögöket. Ennél nagyobbakat össze kell gereblyézni és el kell távolítani. A fűmagvetés előtt a talajnak, porhanyósnak, alacsony vízkoncentrációjúnak kell lennie. A fűmagkeverék a környezeti tényezőknek meg kell, hogy feleljen. A fűmagon nem érdemes spórolni, az ajánlott fűmagsűrűséget kis mértékben érdemes túllépni. A túl sűrűn kelő fű legalább olyan rossz, mint a ritka. A fű megerősödéséhez nem nitrogén túlsúlyos indító műtrágyát ajánlott kijuttatni. A fűmagokat 0.5, maximum 1 cm talaj mélységbe kell bedolgozni. A talajt ezután ismételten hengerezni szükséges.

Miután elvégeztük a fűmagok lehengerezését az, egyik legnagyobb odafigyelését igénylő témakör az öntözés. Automata öntözőrendszer működése mellett, inkább talajnedvesség ellenőrzési feladatunk van. Ott a rendszer a beállított időpontokba kis vízadagokkal nedvesen tartja a magokat. Esőben pedig nem öntöz.

Fűmagvetést követő öntözés

Fűmagok beöntözése öntözőrendszerrelFontosabb megemlíteni itt a kézi öntözést, mert itt követnek el gyakori hibákat. A fűmagok öntözése kíván legnagyobb figyelmet. A területet csak kis porlasztású, de széles vízsugárral szabad öntözni. Azt is inkább, esőztetően és a szórófej gyors mozgatásával. Első öntözés alkalmával kb. 10 cm mélységű talajréteget kell átnedvesítenünk, ami közép kötött talajon kb 10 mm csapadéknak felel meg. Amint elkezd a talaj felszíne hosszabb ideig fényleni, abba kell hagyni az adott terület öntözését. Ezt követően csak az állandó nedvesen tartás a cél. Nem szabad, hogy a talaj kiszáradjon, mert a csírázás sikeressége ezzel is csökken. Nyáron akár 1.5 - 2 óránként is szükséges lehet a terület öntözése.

Azonban a túl sok csapadék is legalább ilyen káros. A fűmagok csírázásához levegőre is szükség van, így ha állandóan vízzel van telítődve talajunk, úgy az a fűmagok pusztulásához vezethet.

A fűmagok növekedésével arányosan lehet növelni az egyszeri folyadék kijuttatást és csökkenteni az időpontok számát.

A tömlőt ne húzzuk a befüvesített területen, mert a fűmagokat kikaparhatjuk vele. A fűmagos füvesítésnél, az első fűnyírásig tilos a területre rámenni. Gyepszőnyegezés


gyepszőnyeg takarása raschel hálóvalA gyepszőnyegeket nyáron a lehető leghamarabb fel kell használni. 1 napnál tovább tárolt gyepszőnyegeket ki kell teríteni és öntözni szükséges. A gyepszőnyegeket naptól védett helyen tároljuk, vagy árnyékoló hálóval takarjuk. Gyakori hiba, hogy a gyepszőnyeg nyáron későn kerül lefektetésre, töve a fényhiány miatt besárgul, majd kiterítve a napra leég a levele. Ez a csík ilyenkor gyakoribb öntözést igényel, de megfelelő odafigyeléssel meglehet menteni. Lefektetés követő néhány napban nagy odafigyelést igényel a gyepszőnyeg, a levél elszíneződése esetén azonnal cselekedni kell, többnyire vízutánpótlással.

Gyepszőnyeges füvesítésnél tilos a rögzítő legyökeresedésig (ami talaj típustól függően 2-4 hét is lehet), focizni (szaladgálni).

Vakondháló a vakondtúrások ellen


Vakondháló a túrások ellenA vakond hasznosságáról csak azok vélekednek másképp, akiknek a vakondtúrások megkeserítik az életét. Füvesítés előtt nem elhanyagolható gondolat azoknak, akik nem szeretnének 100 ezreket (hallottam ilyenről) rákölteni a különféle csodaszerkentyűkre, amik általánosságban elmondhatók, hogy nem segítenek a problémán. Bár füvesítés után könnyű okosnak lenni, azonban ha nem akarjuk egész életünket ennek megoldására áldozni, úgy ha már amúgy is füvesítésre kerül sor, akkor vakond hálóval érdemes orvosolni a problémát. Az eddig nem volt vakond gondolatoktól feledkezzünk meg.

Egyik megrendelőnknél időszakos kertgondozást szoktunk végezni, a füvet a tulajdonos vágja. Néhány éve egy céget megbízott a kertépítéssel. A kertépítés előtt nem volt vakond. Közel 200 m3 termőföldet hozattak egy összesen 300 m2-es kertbe, öntözőrendszer, gyepszőnyeg, stb. Vakond háló nem került a gyepszőnyeg alá, bár a tulajdonost a vakond hálós opció lehetőségéről nem is tájékoztatták. Itt a vakondok olyannyira elszaporodtak a vaskos termőrétegben, hogy a fűnyírás minden alkalommal több tucat 20 cm magas vakondtúrás elgereblyézésével kezdődik. Az öntözőrendszer szelepdobozai minden téliesítéssel és tavaszi indítással tömve vannak földdel. A több milliós kertépítésből csak egy néhány 10 ezer Ft-os tétel maradt ki, aminek köszönhetően újabb, több 100 ezres beavatkozással lehetne szép, kevesebb gondozást igénylő kertet varázsolni.

A vakondok ellen éppen ezért a vakond háló az egyetlen elismert, állatbarát kertépítési művelet, amit általában csak gyepszőnyeg alá lehet szakszerűen füvesítéssel együtt elvégezni. Sok kertépítő ajánlja 15-20 cm föld rátöltés követő fűmagos füvesítésnél is. A vakond azonban megtalálja a háló legszélét és bemegy a fű és a vakond háló közé. Ott pedig óriási kárt tud tenni a gyepünkben. Amennyiben a fűmagos füvesítés előtt termőfölddel tudjuk feltölteni a területet, úgy a vakondhálót csak a felső 5-10 cm-es rétegbe tegyük.

Gyepszőnyegezést követő öntözés

Gyepszőnyeg beöntözése öntözőrendszerrelA gyepszőnyegek első beöntözésénél a gyepszőnyeg csíkok és az alatta lévő néhány cm-es talajréteg átnedvesítése a cél, amit a gyepszőnyeg legyökeresedése, és a talaj tömörödésével, folyamatosan, egyre mélyebb rétegben kell elvégeznünk. Az első beöntözést követően lehet a gyepszőnyeg csíkokat lehengerezni, mert csak ezt követően tudunk megfelelő kontaktust biztosítani. Amennyiben a hengerezés közben az illeszkedési pontok közül sár tör elő, vagy a területen lépkedve lábunk érzékelhetően besüllyed, úgy a gyepszőnyeget túlöntöztük. Amennyiben megoldható, ilyenkor érdemes eltolni a hengerezés idejét néhány órával, esetleg a következő napra.

Mindkét füvesítési módszernél elmondható, hogy kerüljük a késő esti órákban, (különösen meleg estéken) való öntözést, mert azzal kedvezünk a gombás betegségek kialakulásának. A déli, erős napsütésben való öntözéstől ne féljünk. Amennyiben a leveleken megfolyik a víz (tehát nem keletkeznek apró vízcseppek, amik nagyítóként funkcionálnak), úgy egyáltalán nem kell tartanunk a perzselés veszélyétől. Nyáron ennek a későbbiekben is komoly hűtési feladata van.

Füvesítésre vonatkozó garancia

Munkáinkra garanciát vállalunkA füvesítésre 28 nap garanciát biztosítunk. A fűmagos füvesítésnél a garancia kezdete az első fűnyírástól számolandó, amit minden esetben Mi végzünk. 

Garanciális okok:

  • erős süllyedések a területen
  • száradások a területen (csak ha mi építettük az öntözőrendszert)
  • fűmagos füvesítésnél 3. fűnyírás után is túl ritkás gyepfelület.  (extrém időjárás, többnyire túl sok csapadéknál erre nincs garancia)
  • talajkártevők kártétele, nagyobb foltokban eltűnő fű
  • vakondtúrások (amennyiben van vakondháló)
  • gyepbetegségek (extrém időjárás, többnyire elnyúló csapadékos időjárásra nem vállalunk garanciát)

Amire nincs garancia:

  • A minőségi füvesítés sikeressége, nagyban függ az öntözést végző személy idejétől, technikájától, ezért a füvesítésre csak automata öntözőrendszer működése mellett vállalunk garanciát.
  • Amennyiben a fűmagot vagy gyepszőnyeget Ön szerzi be, úgy ezekből adódó problémákra nem vállalunk garanciát.
  • A további garanciás feltételen kívül eső okokat mindig szóban egyeztetjük Önnel az adott kert, és évszak körülményeihez igazítva, így átadáskor kérje ki külön tanácsainkat, hogy ezeket a garanciát vesztő okokat elkerülje.

Amennyiben szeretne Ön is kertjébe egy szép életerős pázsitfelülettel rendelkezni, de nem szeretné elkövetni a leggyakoribb füvesítési hibákat, úgy telepítéssel kapcsolatban keressen Minket!

Füvesítési árakról tájékozódjon az Árak menüpont alatt!

Szolgáltatást vállalunk

Szolgáltatási terület

Fűmag, műtrágya katalógus