Bobcat mt 50 tereprendezés

Egy házépítést vagy felújítást követő kert terepfelszíne, esetleg talajszerkezete a legritkább esetben megfelelő egy szép kert kialakításához.

Ebből kifolyólag a tereprendezés egy olyan művelet, ami nem elhanyagolható a kertépítés során.
Durva és finom tereprendezést különböztetünk meg attól függően, hogy milyen mértékű beavatkozás szükséges. Finom tereprendezésre a kertépítés közben folyamatosan kisebb-nagyobb mértékben sor kerül.
A kertépítés első lépése általában a durva tereprendezéssel kezdődik, ilyenkor nagyobb mennyiségű földréteget mozgatunk, távolítunk, vagy hozatunk a kertbe. A durva tereprendezést általában földmunkagépekkel érdemes végezni, mivel költségkímélőbb és jelentősen gyorsabb a kézi munkavégzésnél. A durva tereprendezéshez sorolhatók a térburkolatok, kerti tavak medréből kikerülő föld is.
A termőföld védelmet földtörvény írja elő. A területen ez a kitermelt termőföld felhasználásra kerülhet. A termőföldet a töltőföld + sittől megkülönböztetően kell kezelni.

Leggyakoribb hibák a tereprendezés során!


rosszul kialakított terepmagasságok


Gyakran előfordul, hogy a kertépítésre már akkor hívnak ki bennünket, amikor a durva tereprendezés lezajlott. Ebből kifolyólag gyakori hiba, hogy a területet termőfölddel túltöltik, mivel a tulajdonos és a hozzáértő földmunkagépes is úgy gondolja, hogy úgyis még lesüllyed. Ez pedig így is igaz, csak nem mindegy, hogy a tereprendezés, feltöltés közben már mennyit tömörítettünk a talajon. Átlagosan 20-30% tömörödéssel lehet számolni egy fellazított talajnál. Amennyiben a feltöltött talajt 10 cm ként tömörítik munkagéppel vagy kézi erővel úgy a későbbi tömörödés már jelentéktelen, 5-10 %-ra is csökkenhet. Ezt követően pedig újabb költségek merülnek fel a letermelés és a már egyszer megvásárolt föld elszállítása kapcsán.
Kialakítás során érdemes erre odafigyelni, vagy szakembert hívni a tereprendezéshez. Általánosságban 20 cm vastagságú feltöltés során, 4-5 cm tömörödéssel lehet számolni. Amennyiben a térburkolatunk már elkészült úgy ne annak szintje legyen a végleges magasság, hanem inkább alatta 1-2 cm-rel! Hasonló bár könnyebben orvosolható probléma a földhiány, így amennyiben nincs sok tapasztalata a tereprendezéshez akkor inkább ez legyen a cél!

Ide sorolható még a rossz irányba történő vízelvezetés is. Különösen egy zivatar alkalmával a víz ereje (erózió), rendkívüli mértékben tönkre tudja tenni, a kialakított kertünket. A fűmagokat (fű gyökérzetét) könnyedén kimossa, esetleg a házunk mellé vezeti az összes vizet. Az erősen lejtő területen a víz gyorsan keresztüljut, ezért rossz lesz a talaj víz felhasználása. A kert egyes pontjain buckák, máshol vízgyűjtő gödrök keletkeznek. A megfelelő irányba történő vízelvezetés ezért nem elhanyagolható probléma.

rossz termőföld megválasztás


Jó minőségű termőföld hozatala gyakran lutri. Általában a fuvarost, akit megbízunk, az útba eső letermeléstől hozza a földet. Gyakori, hogy szántóföldekről hozzák, amik erősen szennyezettek szántóföldi gyommagoktól. Egyes esetekben az is előfordul, hogy a szántó kultúrnövényét olyan vegyszerekkel kezelték, amik a földdel belekerülnek a kertünkbe és a fű kikelése után jövünk rá, hogy olyan anyagokat is tartalmaz, ami a növényeknek sajnos nem kedvez. A föld bevizsgálása csak akkor megoldható, ha biztos forrásból tudjuk, hogy a kertünkbe is az a föld fog kerülni, amit valóban bevizsgáltatunk.

Többek között a termőföldet is betudjuk vizsgáltatni, például a KVI-PLUSZ Környezetvédelmi Vizsgáló Iroda Kft-nél.

Általánosságban, a mai öntözőrendszerrel ellátott házi kertekben a fűnek 10 és 20 cm közötti közepes víz és tápanyag megtartó termőréteget érdemes biztosítanunk.

A talajunkba nem szabad komposztálódási folyamatban levő szerves hulladékot beforgatni. Egyik ok a bomlás során a szerves eredetű hulladék nitrogént von el a talajunkból, amivel a növények növekedéséhez szükséges tápanyagot csökkenti, valamint káros gázokat termel, ami a talajban felhalmozódnak. További probléma, hogy a teljes lebomlás végén, ami évekbe is telhet, a talajfelszínen jelentős mélyedések keletkeznek.

helytelen közmű hálózat ismeret


A tereprendezés során fontos tudnunk, hogy a kertben hol és milyen mélységben vannak a különböző közművek. Néhányuk meglehetősen, emberi életeket veszélyeztető tényező. A fontos közművek: gáz, villany, víz, csatorna. A kertben vezetett, kábel tv, telefon (bár ezek sokszor lévezetékek), kapu vezetékei, ereszcsatorna, egyéb elektromos és vízvezetékekre is fontos odafigyelnünk. Néhány vezetéknek illik legalább az alábbi mélységben lennie, bár nem mindig mérvadó, a helytelen kivitelezésből fakadóan: villany 70 cm, gáz és szennyvíz csatorna 80 cm, vízcső 80-100 cm. Az öntözőrendszer vezetékei általában 30-40 cm-es mélységben futnak. Az ereszről továbbvezetett csatornát, gyenge áramú vezetékeket, sajnos ritkán takarja 10-20 cm-nél vastagabb földréteg.

Amennyiben a földmunkagép, a terület egyes pontjain, sokszor halad keresztül és ezáltal mély nyomvályút képez, ott önmagában az is vezeték sérüléshez, szakadáshoz vezethet.

A tereprendezés hibáira Mi mindig körültekintően figyelünk és még valamire. Szép kert alapjául csak a szintezőműszerrel ellenőrzött tereprendezés szolgál. Ezért csak olyan céget bízzon meg aki a tereprendezés közben és a kertépítés alatt is szintezőműszert tud biztosítani.

Bobcat Mt50 kisfoldmunkagepVállalkozásunk továbbá rendelkezik egy Bobcat Mt50-es kis földmunkagéppel, ami kis, szűk kertekben is hatékony tereprendezést tud végezni. Bővebb infó a kis földmunkagépről, az alábbi linken elérhető → Bobcat Mt50-es kis földmunkagép

 

 

 

Szolgáltatást vállalunk

Szolgáltatási terület