Gépi gyepszellőztetés videoVállaljuk fűfelületek egész éves gyepszellőztetési, műtrágyázási teendőit.

Egy szép fűfelület fontos kertfenntartási művelete a gyepszellőztetés, tápozás. A fű elhalt növényi részei, levelei, a talajon egy filcréteget hoznak létre, ami elzárja, a fű gyökérzetét az értékes csapadék és tápanyagok utánpótlásától. Ez a filcréteg évente általában kétszer (tavasz, ősz) eltávolításra kerül. Ilyenkor egy kimondottan erre kifejlesztett gyepszellőztető géppel több irányból át kell menni a területen.

Azokban a kertekben ahol a füvet néhány naponta mulcsozó fűnyíróval vágják (tehát nem gyűjtik össze a lenyírt füvet), vagy a kert fűnyírását robot fűnyíró végzi, ott a gyepszellőztetést évente 3x is érdemes elvégezni (tavasz, nyár, ősz).

Keresztirányban elvégzett gyepszellőztetésA gyepszellőztető kését, annak kopása esetén egyre mélyebb fokozatra kell beállítani, ami a gépeken könnyedén elvégezhető. Felesleges nagyon mélyre állítani a késeket, mert gyengébb gépeken az a motor fordulatszámának túlzott lelassulásához vezet. A kések is gyorsabban elkopnak. A kések 1- 1-5 cm mély bordákban vágják fel a filcréteget, talajt. A gyepszellőztetés során kikerülő elhalt növényi részeket, moha telepeket a területről el kell távolítani, ami kiváló komposztálásra. A gyepszellőztetést ellehet végezni még egy erre kifejlesztett speciális gyepszellőztető gereblyével is, azonban nagyobb területen nem kifizetődő.

(GYIK) Mennyi gyepfilc távolítható el egyetlen gyepszellőztetés során?


gyepszellőztetésből kikerülő elhalt fűszálakTermészetesen ez függ a fű sűrűségétől, a gyepszellőztetés gyakoriságától, de általában egy sűrű 100 m2-es fűfelületről 250 liter, extrém esetekben akár 400 l gyepfilc is eltávolítható. (A gyepszellőztetés során a szellőztető kése, élő fűszálakat is levág.)

 

Mire figyelünk Mi oda gyepszellőztetés során?

  •  a gyepszellőztetés előtt, felmérjük az esetleges öntözőrendszer szórófejek helyét, megjelöljük mert abban a kés könnyen kárt tehet.
  • a gyepszellőztetés előtt a füvet levágjuk, hogy az hatékonyabb munkát tudjon végezni.
  • a gyepszellőztetést keresztirányba végezzük.
  • a gyepszellőztetés során a kikerülő elhalt szerves anyagot, nem a gép gyűjtőkosarával szedjük össze. Így a kertjéből a talajt nem távolítjuk el. Az összeszedett gyepfilc is könnyebb lesz.
  • a gyepszellőztetést mindig egy újabb fűnyírással zárjuk, ami összeszedi az elmaradt, elhalt növényi részeket. A gyepszellőző késeit munkavégzés után letisztítjuk.
  • fagyos fűfelületet nem szellőztetünk

Mennyibe kerülne Önnek a gyepszellőztetés, ha Mi végeznénk?

 
50 - 100 m2 között: 18.000 Ft-tól + kiszállás (kiszállási árakról tájékozódjon az Áraink menüpont alatt)

100 - 150 m2 között: 24.000 Ft-tól + kisz.

150 – 200 m2 között 28.000 Ft-tól + kisz.

A szellőztetés során kikerülő elhalt növényi hulladékokat 1/2 m3-ig díjmentesen elszállítjuk. Az árak nettó árak! Áraink tájékoztató jellegűek, nem minősülnek árajánlattételnek. Az ár függ a munka nagyságától, terület tagoltságától, kis munkáknál telephely (XVII. kerület) távolságától. Kedvezményesebb árakat tudunk mondani, ha több szolgáltatást is kér tőlünk egy időben. Szomszédoknak egyidejű kivitelezése esetén összevont területi árakat adunk.

Pontos árakról érdeklődjön elérhetőségeinken, hogy az Ön kertjére szabott árat mondhassunk.

Gyeptrágyázás

Gyeptrágyázás kézi szóróvalA fűfelületek ahhoz, hogy megtartsák esztétikai értéküket, folyamatos tápanyagellátásról, trágyázásról kell gondoskodnunk számukra. A növények fejlődéséhez, egészségi állapotához is elengedhetetlen makro, mezo és mikro elemekre van szükség. A gyep, pázsit ilyen szempontból különösen magas tápanyagot igénylő terület.

A fűfelületeket, amennyiben telepítéskor jó minőségű szerves anyagokban gazdag tápanyaggal láttuk el, úgy a telepítést követően 1 évig trágyázásról nem fontos gondoskodnunk. Amennyiben már kezd veszteni, esztétikai értékéből, úgy a háttérben már a tápanyag utánpótlás is állhat. A gyeptrágyázást végezhetjük szerves növényi, vagy állati eredetű komposzt kijuttatásával, esetleg komplex műtrágya kijuttatásával. Mi azonban most már csak szerves granulált gyeptrágyákat alkalmazunk a tápanyagkijuttatáshoz. Mivel a talajéletet és a talaj szerkezetét is javítja a növényeknek így jobb hozzáférhetőséget biztosít a tápanyagokhoz és vízhez. A növény az optimális körülmények miatt kevésbé fog megbetegedni így kevesebb energiát kell Önnek a gyepbe fektetni ahhoz, hogy az megfelelő esztétikummal bírjon.

Mikor lehet a gyeptrágyázást elvégezni?


Ajánlott, csapadékos időjárást választani, vagy a gyeptrágya kijuttatása után érdemes bő vízzel megöntözni a területet. Kerüljük a zivatar előtti kijuttatást, mert az elmoshatja, a gyeptrágyát. A többszöri kisebb hatástartamú gyeptrágyák kijuttatása javasolt házikertekben. 

Mire figyelünk Mi oda gyeptrágyázás során?

  • figyelembe vesszük, hogy a fűfelületnek éppen milyen tápanyagokra van szüksége, milyen időszak előtt áll (tavasz, nyár, ősz, tél).
  • mindig a területre szükséges mennyiséget juttatjuk ki, a lehető legegyenletesebben.
  • műtrágyázás után gondoskodunk annak öntözőrendszerrel esetleg kézzel történő beöntözéséről.

Mennyibe kerülne Önnek a gyeptrágyázás, ha Mi végeznénk?


Mivel egy fűfelület műtrágyázása, viszonylag rövid idő alatt megvalósítható, így azt érdemes más munkákkal összecsatolni, pl. gyepszellőztetéssel, ebben az esetben a munkadíj 10 Ft/m2 plussz költséggel jár. A műtrágyázás után egy esetleges kézi beöntözést nem tartalmaz! A kertjéhez szükséges műtrágyát természetesen be tudjuk szerezni.

Szolgáltatást vállalunk

Szolgáltatási terület

Fűmag, műtrágya katalógus