Kerti Éden építésA fűnyírás gyakorisága meghatározza a gyomnövények elterjedtségét, a vízháztartást és tápanyag ellátottságot. Mivel a fűfajok nyírásának gyakorisága befolyásolja a növények virágzását és a mag érlelését, ezért fontos ennek megelőzése. A magérlelés minden növény, úgy a fűféléknek is jelentős energiáját emészti fel, ezáltal, a növény a vegetatív részek (sarjak, levelek) növelésére kisebb energiát fordít. A gyepünket igyekezzünk minél gyakrabban nyírni, hogy az szép sűrű legyen. 
A fűnyírás gyakoriságára, az időjárás, öntözés és tápanyag utánpótlás valamint a gyepünket alkotó fajok, genetikailag kódolt növekedési erélye határozza meg.

A fűfelületünket tavasszal és ősszel, amikor a nap még alacsonyabban halad át az égen, akkor vághatjuk alacsonyabb tarlómagasságúra. Ez pázsitnál 3-5 cm, díszgyepeknél 6-8 cm között ingadozik. Nyáron, ha nem akarjuk gyepünket kiégetni, legyengíteni mindig a felső határt érintse ez a szám, tehát pázsitoknál 5-6 cm, díszgyepeknél 8-10 cm legyen a vágott fű magassága. Nagyon forró napokon valamint szeles időjárásban, amikor a növényeknek a nyírás után nagyobb vízutánpótlásra van szükségük, lehetőleg kerüljük, vagy késő délutáni időszakra, toljuk el a fűnyírást. A gyepünket mindig a nyírás előtti magasság felére szabad maximum visszavágni. Magas 15-20 cm feletti fűnek a töve fényhiány miatt besárgul (etiolálódik), ami nagyon könnyen hirtelen napfény hatására kiég, ezáltal, a legyengült fű csak nagyon nehezen jön helyre.

(GYIK)

Milyen gyakorisággal vágjuk a gyepünket? 


FűnyírásMint azt említettem ez mindig függ, a tápanyag és vízellátottságtól, időjárástól (hőmérséklet, csapadék), valamint a jelenlévő fűfajoktól.

Házi kertekben a fűnyírást min.: 10-14 naponta, évente 20-25 alkalommal, de ajánlott 5-7 naponta, éves szinten 30-35 alkalommal lenyírni a pázsitunkat.

Amennyiben mulcsozó fűnyírót használunk, vagy robotfűnyíró vágja a gyepünket, úgy a napi fűnyírás javasolt. Nagy gyepfelületen ez csak a robotfűnyíróval kifizetődő.

Milyen fűnyírót használjunk?


Házi kertben leginkább a forgókéses fűnyírót alkalmazzuk. Mindig mérlegelni kell a terület nagyságát, szabadidőnket, a vágás előtti fű magasságát. Az elektromos fűnyíró vezetékének kerülgetése nagy területen jelentős időnövekedéssel jár. Az elektromos fűnyírók gyengébbek a magasabb és különösen nedves fűvel szemben, mint a robbanómotoros társaik. A fűnyíró szélessége is egy fontos szempont, meghatározza, hogy egy területen milyen sűrűn kell átmennünk. A robbanómotoros fűnyírók, vagy fűnyírótraktorok nagy területen mindenféleképpen kielégítőbbek.

Milyen az a robotfűnyíró?


robot fűnyíróTeljesen automatikusan, alacsony zajszinttel, ember jelenléte nélkül, vágja le a pázsitunkat a robotfűnyíró. Bekerülési költsége magas, de sok munkától kímélhetjük meg magunkat. Napelemes és töltőállomásos kivitelben is létezik. A gyepfelületünk határaiba egy vezetéket kell lefektetni, aminek segítségével a gyepünkről való lebarangolást meggátolhatjuk. A vezeték segítségével a fűnyírás vége vagy az akku merülése esetén visszatér a dokkolóba, ahol feltölti magát. Lopás gátló is van a készülékben. A robotfűnyíró mulcsozó technikával (nem fűgyűjtős), vágja a füvet. A napi vágásnak köszönhetően a fűnyíró a lenyírt füvet tápanyagként a talajunkon hagyja. A rendszeres nyírásnak köszönhetően a lenyírt fű nem képez jelentős filcréteget, de az éves gyepszellőztetést ilyen fűnél évente 3x is érdemes elvégezni.

Miért tanácsos a gyepet olyan szegéllyel körbevenni, ami nem emelkedik ki?


süllyesztett ágyásszegélyAmennyiben a fűfelületünk magas szegéllyel van elkerítve a növényágyásoktól, úgy a fűnyírás jelentős részét a szegélynyírás is kiteheti. A szegélyek levágását leginkább damilos szegélyvágóval szokták végezni, amivel tapasztalatlanok könnyedén levághatják a fű tövének osztódó szöveteit. Tanácsos elkerülni ezeket a magasított szegélyeket, és helyettesíteni, más süllyesztett szegéllyel, amit egyre gyakrabban építenek térkőből. Erre a szegélyre a fűnyíró kerekét rá lehet tolni, csak úgy, mint amikor a fűvel egy szintbe, burkolat veszi körbe a fűfelületünket. Szép kontúrt rajzol a fű szélének, amivel kertünk rögtön rendezettebbnek fog tűnni. Bővebben: Térkő szegély

Mire figyelünk Mi oda, a fűnyírás során?

  • A füvet mindig a használattól, fenntartás gyakoriságától, évszaktól függően vágjuk az adott hosszúságúra.
  • A füvet éles késsel vágjuk, amivel a fűnyírás során a fűszálak vágása nem roncsolódik. A roncsolt vágási felületek a napon kiszáradva egy egységes fehéres színű bevonatot adnak a gyepünknek nyírást követően.
  • A szegélyvágásnál ügyelünk, hogy a fű osztódó szöveteit ne vágjuk le.
  • Megfagyott füvet nem vágunk
  • Amennyire lehetséges kerüljük a túl vizes fűfelület vágását

Mennyibe kerülne a fűnyírás, ha Mi végeznénk?


A fűnyírást is érdemes más kertészeti munkákkal egy időbe összecsatolni, így kedvezményesebb árakat tudunk adni!

Tájékoztató árak: alkalmi kertfenntartás, fűnyírással: 18.000 Ft/tól + kiszállás (kiszállási árakról tájékozódjon az Áraink menüpont alatt)

A lenyírt füvet 5500 Ft/m3 áron tudjuk elszállítani (minimum 1 m3 fizetendő)! Áraink nem minősülnek árajánlat adásnak.

Az árakat befolyásolja, a munka nagysága, a fűfelület tagoltsága, kertfenntartás rendszeressége, kis munkáknál telephelytől (XVII. kerület) mért távolság.

Pontos árakról érdeklődjön elérhetőségeinken!

Szolgáltatást vállalunk

Szolgáltatási terület

Fűmag, műtrágya katalógus