Tóépítés

 • Kerti tavak építése

  A kerti tavaknál élettani (fiziológiai) és lélektani (pszichológiai) tulajdonságokat figyelhetünk meg. Az élettani hatásnak köszönhetően megváltozik a kert mikroklímája: a levegő párásabb lesz a légzés kellemesebb, beindulnak az enyhe légáramlatok, amiben mind a növények és mind a kertben tartózkodó emberek jobbnak érzik magukat. A lélektani hatás eltérő lehet, mivel egy mozgó vízfelszín vagy vízsugár hangja, látványa figyelemfelkeltő, felélénkítő hatású, míg egy sima vízfelszín megnyugtatja, ellazítja az embereket.

  Vállajuk 100 m3 alatti kerti tavak, fürdőtavak és hozzájuk kapcsolódó, patakok, csobogók, vízesések kivitelezését. Alábbiakban megtekintheti egy kerti tó tervezési és kivitelezési munkafolyamatait. Kerti tó sziklákkal

  Kerti tavak tervezése

  Amennyiben szeretne egy kerti tavat építtetni úgy érdemes meghatároznia annak méretét. Egy kis méretű tó egy nagy kertben alig észrevehető, míg egy nagy méretű tó arányaiban egy kisebb kertben mesterkélt hatást kelt.

  Fontos a kerti tó kertben való elhelyezkedése is, mivel sok növény igényli a napsütést, de így a tó felmelegedését is gyorsítjuk. Viszont, ha árnyékos, fás környezetbe építünk tavat, akkor a falevelek lehullása állandó tótisztítási feladatokat hoznak magukkal.

  Célszerű olyan helyet keresni ahol jó rálátás nyílik egy teraszról, vagy egy szoba ablakából. Általában a kert legalacsonyabb pontjára érdemes tervezni, mivel természetes körülmények között is a víz ilyen helyeken gyűlik össze. Bár tény, a kert legalacsonyabb pontjára tervezett kerti tó, nem minden esetben kivitelezhető. Egyes helyeken a magas talajvíz miatt ez nem megvalósítható. Viszont, ha semmiféleképpen nem tudjuk ilyen helyre építeni és netalán extrém esetben egy támfal feletti területre szeretnénk kerti tavat építeni, akkor célszerű a mögötte levő alacsonyabb területeket eltakarni növényekkel.

  A tó formája ne legyen amőba alakú, mert ezeket a formákat nem képes felvenni a tófólia, és erősen gyűrődött lesz. Fóliaszigetelésű tavaknál a legjobb általában a babszemre emlékeztető (tájképi hatású) vagy az ellipszis, kör alakú (mértani hatású) forma. A tájképi vagy mértani formák választásánál segítség lehet, ha figyelembe vesszük a kert egyéb részeinek stílusát és azzal való kapcsolatát.

  Hogyan is néz ki nálunk egy kerti tó építése?

  Kitűzés


  A tóépítés előtt vízszintesen kijelöljük a tó körvonalát, a megépítendő szegély vonalát és a különböző mélységű zónák területét

  Mederben lévő föld kitermelése


  Tómeder kialakításaA kijelölést követően kerül sor a medencetömb kiemelésére. Kis tavak esetén kézi, nagyobb fürdőtavaknál gépi erővel. A medence szélébe ültető padot kell elhelyezni, de csak azokon a helyeken, ahova növényeket akarunk ültetni. Törekedni kell a legnagyobb víztömeg kialakítására és ezt leginkább úgy tudjuk elérni, ha a meder fala folyamatosan lejtő felületként csatlakozik a meder aljához. Minél nagyobb a víztömeg a benapozott területhez képest, nyáron annál lassabb felmelegedést, télen rövidebb ideig tartó befagyott területet eredményez.

  Felesleges ott lépcsőkkel tagolni a víztömeget, ahova nincs is növény tervezve. A nagyon meredek, függőleges partfalak is kerülendők, különösen a tó felszíne alatti 20-30 cm-es sávban. Ha télen nem eresztjük le a függőleges partfalú tavakban a vizet, akkor könnyen tönkreteheti a befagyott jég tófóliánkat. Fagyás közben a víz, oldalirányba 9-10%-ot képes tágulni és mivel itt akadályba ütközik ezért erőteljesen nyomja a partfalat. A lejtő partfalnál is ez az esemény figyelhető meg, de ott a jég dugóként felfele is képes elmozdulni és így tud növekedni.

  A kialakított mederből el kell távolítani minden kiálló követ és gyökeret. Különösen ügyeljünk azokon a részeken a hegyes kiálló kövekre, ahova a fóliára később nagy súlyt akarunk terhelni. A tó mélysége 80 cm-nél mélyebb legyen, ha halakat is akarunk bele telepíteni.

  A tószegély kialakítása


  A szegélyrendszer kialakítása az építés során a legnagyobb figyelmet kívánó munkaművelet. A tószegély kialakításának ideje a tóépítés során függ a kialakítás módjától. Ezért kell ezt az építési pontot még a geotextil leterítése előtt megemlíteni. A tópart kialakítása készülhet többek között kavicsból, facölöpökből, sziklák esetleg járólapból vagy gyeptéglából. Soknak jelentős hátránya van. A facölöpből készült partszegélyt olyan anyaggal kell lekezelni, ami a tó növény és állatvilágában nem tesz kárt ugyanakkor megfelelő védelmet nyújt a gyors korhadás ellen.

  A járólapból készült szegélynek megfelelő alapozás szükséges annak érdekében, ha végig sétál rajta valaki, akkor ne csússzon bele a tóba.

   

  Kerti tó szegély kialakítása sziklákbólA sziklából készült partnál a kövek súlya könnyen kárt tehet a fóliában ezért azok alá több réteg geotextilia szükséges., amit már a tófóliára helyezünk. A gyeptégla szegély legnagyobb hátránya, hogy megnöveli a tó körül elvégzendő fenntartási munkák idejét. Tópart kialakításához a kavicsos part az, ami általánosságban a legelterjedtebb. Ugyanakkor itt is vigyázni kell, hogy éles kavicsokat ne használjunk, mert ezek könnyen kilyukaszthatják a fóliát.

  Az eddig felsorolt szegélytípusokat többnyire a a partoldal rendezéséhez sorolhatók, amit már vízfeltöltést követően végzünk.

  A kavicsból készített partoldalhoz érdemes kimondottan erre a célra használható tószegélyt készíteni a tófólia alá. A szegélyalap megfelelő mélységű, szélességű kiásása után a geotextillel kibélelt árokba tömörített, homokos kavicsot vagy kőzúzalékot helyezünk. A szegély alatti drén réteg elvezeti a csapadékvizet, ezért télen véd a felfagyás ellen. A geotextilia a föld bemosódását akadályozza meg. A szegély, ami készülhet speciális műanyag tószegélyből vagy előre gyártott betonelemből, megakadályozza, hogy a kavicságyás belecsússzon a tómeder aljára. A szegélyelemeket betonnal vagy faékekkel kell rögzíteni.

  A tó környezetében lévő intenzív fenntartású, rendszeres tápozású fűről heves zivatarok alatt a műtrágyával feldúsult víz könnyedén bemosódhat az elkészült a tavunkba. Ennek következtében algavirágzás indulhat be rövid idő alatt. Célszerű erre ügyelni, a tó megtervezése, kaialkításakor. Különösen a szegélyépítés és a tó környezetében összegyűlő víz elvezetésére fontos ilyenkor nagy hangsúlyt fektetni.


  A geotextilia leterítése


  Geotextília leterítéseA fizikai behatásoktól védi meg a szigetelőfóliát, elnyeli és csökkenti a feszültséget. A legalább 300 grammos geotextília alá 2-5 cm vastagságba homokot is teríthetünk, ezzel is csökkentve a tófóliára ható fizikai behatásokat. A textiliákat átfedéssel kell elhelyezni, és ideiglenesen kövekkel is leterhelhetjük. Amennyiben lehetséges itt is törekedjünk a lehetőségekhez képest minél simább felszínt kialakítani.  Szigetelőfólia leterítése + vízfeltöltés


  Gumi szigetelőfólia leterítése10-15°C alatti hőmérsékleten a szakszerű leterítés érdekében inkább várjunk vele, amíg az idő jobbra fordul. Gumifólia használata esetén fagyban is végezhetjük. Még mielőtt behelyeznénk a mederbe a PVC fóliát célszerű kiteríteni a napra legalább 10 percre, hogy anyaga kissé meglágyuljon. Gumifólia esetén erre sincs szükség. Miután könnyebben kezelhető, helyezzük a mederbe a fóliát, úgy, hogy az pontosan kövesse annak alakját. A fóliát úgy kell behajtogatni, hogy felesleges ráncok ne keletkezzenek. A hajtások sugarasan fussanak ki a szegélyig. Erre a műveletre szükséges lehet egy ideiglenes vízfeltöltést csinálni. A mederbe lépést mezítláb tegyük, hogy könnyen érzékeljük az esetlegesen bekerült kövek helyét. A fólia megválasztásról bővebben - Tószigetelés

  Növények betelepítése


  Vízinövények telepítéseA jól megépített, megfelelő víztömegű, vízi és mocsári növényekkel kellő sűrűségben betelepített tavaknál hamar beáll a biológiai egyensúly, amely vegyszerek nélkül is fenntartható. A vizek tisztítását a növények végzik. A telepítést olyan mélyen kell végezni, hogy az megfeleljen a növények igényeinek.

  A tótalaj összetétele, tápanyagtartalma, kémhatása speciális, ezért ajánlott a vízinövények részére készült egységföldeket használni. Nem megfelelő föld használata gyors algásodáshoz és a vízinövények pusztulásához vezethet. A talaj felúszását kavics vagy homokterítéssel akadályozhatjuk meg. A növények beültetését követően a vízfeltöltést azonnal el kell végezni.


  Vízfeltöltés


  Töltsük fel fokozatosan a tómedert vízzel, ahol szükséges folyamatosan igazítsuk a fóliát. A víz nyomása a meder falához igazítja a fóliát ezért feltöltéskor hagyjuk szabadon a fólia széleit. Semmiképpen se vágjuk a fóliát méretre, a feltöltést megelőzően. Amíg a vízfeltöltés zajlik érdemes elhelyezni a tóban a vízgépészeti berendezéseket, a forgatószivattyút, szökőkutat, estlegesen a később telepítendő halak számára búvóhelyeket is készíthetünk.

  Csak a teljes víz feltöltést követően terhelhetjük le a fólia körvonalát kövekkel!

  Partoldal rendezése


  Partoldal rendezés utáni vízcsereA feleslegesen túlnyúló fóliát vágjuk le a szegélytől 15-20 cm ráhagyással. A tószegély külső oldalán lehajtva elkészíthetjük a partvonalat. Ha a kavicságyás közvetlen kapcsolatban van a gyepünkkel, akkor a víz elszivárgását megelőzően a kavicságyásban a tófóliából kapilláris árkot kell kialakítani. A jól megépített tónál a szigetelőfólia nem látható, és ez leginkább úgy érhető el, ha a tószegély tökéletesen vízszintben van, és a kavicságyás vagy a sziklákból elkészített part a tó teljes kerülete mentén a víz alá benyúlik. A partoldal rendezés közben előfordulhat, hogy a tó vize bekoszolódik, ilyenkor szükségessé válhat a feltöltött víz lecserélése.

  Halak telepítése


  Koi ponty telepítéseMiután beállt egy normál biológiai egyensúly a tóban amire lehet, hogy 1 hetet is várnunk kell, elkezdhetjük a halak betelepítését. Amennyiben nem akarunk ennyi időt várni, úgy a halak számára érdemes a telepítést megelőzően néhány órával klór és nehézfém semlegesítő, valamint indító baktériumokat önteni a tó vizébe. Halak kiválasztásánál kisebb 15-20 m3 alatti tavakba érdmes aranyhalakat választani. Ezeknek rengeteg fajtája található. Biztos talál olyat ami Önnek is tetszeni fog. Túl sok félét ne válogassunk össze, mert ezek nem fognak harmónikus összképet adni. Max. 1-2 fajtára helyezzük a hangsúlyt. Nagyobb tavaknál, 20 m3 fölötti már a koi pontyok közül is érdemes válogatni. Óriási színválasztékban kaphatok a forgalomban. Náluk érdemes azonban figyelembevenni, hogy a tavi növények védelmére nagyobb hangsúlyt kell fektetni. Tavi rózsák hajtásait gyakran lerágják, gyökereket kitúrják. A megtartásukhoz mindenféleképpen tiszta, oxigéndús vízre, és minimum 100-130 cm vízmélységre van szükség. Amikor az állatkereskedésben megvesszük a halakat ügyeljünk arra, hogy kb.: 25°C-os tehát szoba hőmérsékletű vízzel hozzuk el azokat a kereskedésből. A tavunkba, ha tavaszi vagy őszi időben telepítjük a halakat, akkor gyakran 10°C alatti hőmérsékletet mérhetünk. Így tehát először csak a műanyag tasakukkal helyezzük bele őket, majd mikor már kellően lehűlt a vizük hőmérséklete, bele engedhetjük halainkat a tóba. A halak szaporulatának megakadályozásához néhány kisebb testű ragadozó halat is telepítsünk (pl: csapósügér, naphal)

  Miután a halak is a helyükre kerültek már csak egy dolgunk van, gyönyörködni a mesterművünkben. :)

  Kerti tó naplementekor

   Nézze meg részletesebben egy tóépítési referenciánkat5 m3-es tóépítés Rákoscsabán.

  Vagy amennyiben Ön valami nagyobban, mondjuk egy Fürdőtóban gondolkozik, úgy érdemes erre a munkánkra is szemügyet vetnie → Fürdőtó és kertépítés Rákosligeten

  Még többet szeretne tudni a kerti tavakról? Nézze meg az alábbi cikkeinket.

  Kerti tavak szigetelése

  Kerti tavak gondozása

  Kerti tavak növényei

Szolgáltatást vállalunk

Szolgáltatási terület

Fűmag, műtrágya katalógus