díszfák, díszcserjék tavaszi metszéseVállaljuk díszfák, díszcserjék, gyümölcsfák tavaszi és őszi valamint évközbeni formáló zöldmetszését. Több fajta metszés létezik, az alábbiakban ezekről szeretnék információval szolgálni.

A metszés a díszfák és díszcserjék egy igen fontos fenntartási művelete. A különböző fajú növények metszését, mindig növényfajonként, de legalább a metszésre érvényes szabályokba, növényosztályok szerint kell betartani. Mivel a fák és cserjék, metszése nagy szaktudást igénylő témakör, aminek elvégzése leginkább a metszésben jártas szakember feladata, ezért a metszési szabályokat leginkább neki kell megítélnie. Alábbiakban arra szeretnék kitérni, hogy Ön mint kerttulajdonosnak mikor érdemes felkeresni a kertész szakembert az egyes növények metszési feladatainak elvégzésével.

A fák és cserjék metszési időpontjainál leginkább két metszési időpontot lehet megkülönböztetni.

Fásmetszés

Fásmetszés tavasszalA fásmetszés a növények nyugalmi időszakában van (lombhullástól - lombfakadásig). A késő ősszel ejtett metszési sebeknél, mivel a növény mélynyugalmi állapotban van ezért a sebek csak a következő évben tudnak begyógyulni. A sebek könnyen elfertőződhetnek, így hosszadalmasabb, a gyógyulás. A fagyérzékeny növényeket (hibiszkusz, barátcserje, hortenzia stb.) ilyenkor tilos visszametszeni, mivel könnyebben visszafagyhatnak.

Télen nagyobb a munkaerő kínálat, így ilyenkor mikor hosszabb ideig fagymentes időszak áll rendelkezésre, elsősorban a tél második felében január-februártól ajánlott a fák, cserjék metszési munkáinak elvégzése. A korán fakadó fáknál ajánlott a téli metszést még február előtt elvégezni, hogy a sebeknek a rügyfakadásig elegendő idejük legyen beszáradni. A nedvkeringésnek köszönhetően nagy mennyiségű nedv és tápanyag távozhat el a be nem gyógyult sebfelületeken. Ilyen növény többek között a juhar, dió, nyír félék is. Tél vége, kora tavasz a fák és cserjék metszésének leginkább aktuális időpontja. Az ejtett sebek gyorsan begyógyulnak, a tél végi fagyok, már nem okoznak komoly gondokat, (kivételek persze előfordulhatnak: 2013 március közepe, vége). A lemosó permetezéssel egy időszakban ellehet végezni a tavasz eleji metszéseket. Hátrány lehet, amennyiben kertész szakemberrel végezzük a metszést, hogy ilyenkor indulnak a munkacsúcsok, a tömeges felkeresések így tavasz elején, a 2-3 hétig tartó metszési időszakból könnyen kicsúszhatunk. Gyümölcsfáknál az értékes virágrügyeket is könnyebben leverhetjük.

A fásmetszésre a korai virágzású fajok, (pl.: aranyvessző, jezsámen, gyöngyvessző), nem alkalmasak, mivel ezek a fajok ebben az időszakban a virágzásukkal nyújtanak leginkább szemet gyönyörködtető látványt. Amennyiben ilyenkor eltávolítjuk az értékes virágrügyeket, úgy csökken az-az évi dekorációs hatásuk.

Zöldmetszés

A fásmetszést a zöldmetszés váltja fel, amit lombfakadástól - lombhullásig végzünk. A zöldmetszésnél a növényeken ejtett sebek gyorsan begyógyulnak, bár a kórokozók fertőzése ilyenkor erősebb lehet. A tavasz eleji erőteljes fásmetszés hatására sok vízhajtás jelenhet meg, amik növekedési eréjét zöldmetszéssel tudunk azek kiválogatásával, visszavágásával elvégezni. Tavasz végi metszésre alkalmasok az előbb említett korai virágzású fajok. Nyár közepén az erőteljes növekedésű fajok visszaszorítása a cél. A metszés hatására, tömöttebb lombozat, és virágzást valósíthatunk meg. A sövények metszési időpontját is amit leginkább sövény nyírásnak nevezünk, ebbe az időszakba sorolhatjuk.

Örökzöldek formára metszéseIde soroljuk a cserjék, örökzöldek formára (pl: gömbre) metszését is. A folyamatos virágzású növényeket (pl: rózsák), a díszítő hatás fenntartásának érdekében rendszeres zöldmetszésben, az elnyílt virágok eltávolításában kell részesítenünk. A zöldmetszés hátránya, hogy a növény levelei nem teszik jól átláthatóvá a lombkoronát, így minden ág, gally és vessző eltávolítása alapos átgondolás kell, hogy megelőzzön.

Az erőteljes növekedésű fajokat, különösen, aminek a virága jelentéktelen, fás és zöldmetszésben is részesítenünk kell.

Most már tudja, hogy a metszés időszakai, mely növényeknek kedvez, de miből tudja, hogy egy növényt milyen metszésben kell részesítenünk?

A növények kora is meghatározza, hogy a növényeknek milyen metszésre van szükségük.

Alakító metszés

Az alakító metszés elsősorban fiatal fák és cserjék metszési munkája. Cserjéknél ez 5 év alatt, fáknál 10 évig is eltarthat. Az alakító metszés során a növényeket, gyümölcstermő képességük növelésére, vagy formájuk, lombozatuk alakítására használjuk. Az alakító metszés a növények élettartamára, fejlődésére, gyümölcshozamukra nagyon nagy hatást gyakorol. Ezt a metszést minden évben, egyes növényeknél többször is el kell végeznünk.

Fenntartó metszés

Az alakító metszés után a fenntartó metszés következik, aminek célja továbbra is a növény életkorának és termőképességének meghosszabbítása. Amennyiben rendszeres éves szintű metszésben részesítjük növényeinket, úgy a további, ritkító és ifjító metszési munkák elvégzésének gyakorisága csökken, esetenként el is marad. Az alakító és fenntartó metszés hasznának jó példája, a levendula, zsálya, rozmaring, stb., aminél fiatal korban kell az éves hajtásokat folyamatosan visszavágni. Az így sűrűsödő lombkorona sokkal lassabban tud felkopaszodni és így elkerülhetjük azok idő előtti elöregedését. Ezeket a növényeket ifjító metszésben nem tudjuk drasztikusan részesíteni, mert az a növény elpusztulásához vezet.

Ritkító és ifjító metszés

Az ifjító és ritkító metszést a fenntartó metszésben nem részesülő, elhanyagolt növényeken végzünk. A metszés során erőteljes visszametszés, sűrű ágrendszereknél ritkítás a cél, ami fokozott szakértelmet, növényismeretet kíván meg. Ennél a metszésnél különös figyelmet kíván meg, az elhalt és beteg fás részek eltávolítása is. A metszés fontosságára utal, hogy a növények sűrűbb, központi részében egy mikroklíma alakul ki, amitől könnyebben kialakulnak, a gombás, baktériumos megbetegedések, kártevők is könnyebben felhalmozódnak. A növény naptól árnyékolt részei nehezebben fejlődnek, elhalhatnak. A gyümölcstermő növények nem képesek megfelelően beérlelni a gyümölcseiket. Az eltávolított növényi részek esetenként jelentős mennyiséget is kitehetnek egy-egy elhanyagolt kertben, így a nyesedékek elszállítása költséges lehet.

Kényszermetszés

A kényszermetszés akkor válik szükségszerűvé, ha egy növény kinőtte a rendelkezésre álló helyét. A légvezetékeket veszélyeztetik, hátráltatják a jármű és gyalogosforgalmat, vagy korhadt veszélyes ág részek letörésével veszélyt jelentenek ingatlanokra, élőlényekre. Az esztétikai érdekekbe gyakran ütközik ez az eljárás. A kényszermetszésre általában évente sort kell keríteni.

 

Mire figyelünk Mi oda metszés során?

 • a metszést éles és tiszta szerszámokkal végezzük, a sebfelületek gyorsabb gyógyulása érdekében.
 • az évszaknak, növényfajoknak megfelelő metszést végzünk.
 • a metszést minden növénynél felmérés előz meg, mivel a már eltávolított részeket nem lehet visszaragasztani.
 • a beteg és elhalt száraz részeket eltávolítjuk.
 • a vadhajtásokat tőből távolítjuk el.
 • rossz irányba növő, elöregedő részeket szükség szerint eltávolítjuk.
 • a sűrű ágrészeket kiritkítjuk.
 • a sűrű ágrészeket kiritkítjuk.
 • a teljesen eltávolítandó részeket tőből vágjuk ki (nem hagyunk kór és kártevőknek hasznos ruhaakasztót)
 • a megmaradt lombkoronát szükség szerint visszametsszük.
 • a 2 cm-nél nagyobb sebeket lekezeljük.
 • a nyesedéket összeszedjük.
 • a teljes metszés során figyelünk a Mi és környezetünk épségére!

Gyümölcsfák metszése

Gyümölcsfa metszéseA gyümölcsfák metszése is nagy szakértelmet és gyakorlatot kívánó kerti feladat. Amennyiben kihívunk egy kertészt és szakszerűen megmetsszük vele elhanyagolt gyümölcsfánkat, az nem jelenti azt, hogy a terméshozamban rögtön lényeges változás jelentkezik. Egy-egy elhanyagolt gyümölcsfánál a terméshozam javulása 2-3 évig tartó metszés eredményeként is eltolódhat, bár azért a fa egészségi javulása már az első évben is tapasztalható lesz.

Az alakító metszésben minden gyümölcsfát részesíteni kell. A fenntartó 4-5 év utáni éves metszés elhagyása például a cseresznyénél nem okoz gondot, de az őszibaracknál a fenntartó metszés hiánya néhány év elteltével a fa teljes elöregedéséhez, kipusztuláshoz vezethet.

Gyümölcsfa metszés teleszkópos ágvágóvalA fa metszésénél mindig figyelembe kell venni a növekedési erélyüket. Erőteljes növekedésű fajokat, fiatalon nem szabad drasztikusan (a vessző 2/3-át eltávolítva) visszavágni, mert arra, erőteljes vízhajtások hozamával fog reagálni (pl: alma, körte, barack). A nagy hajtásnövekedésnek köszönhetően, csökken a termőrügyek és vele együtt a terméshozam is. A csúcsdominancia révén, mindig a vesszőn lévő legutolsó rügy fog a legerőteljesebben növekedni. (lefele hajló ágaknál a legmagasabban lévő rügyeken). A gyümölcsfákat gyakran kifele álló (a lombkorona belsejétől ellentétes irányú) rügyre metsszük, ami a gyümölcsfa öregedésével egy katlan koronaformát eredményez. Ennek a koronának az ágait könnyebben átjárja a fény, a termés könnyebben megérik.

A gyümölcsfák metszését elsősorban a terméshozam növelése érdekében szokták metszeni, de a faj egészségi állapotának, életerejének megnövelését és az esztétikai érdekeket is figyelembe kell venni. A díszkerteknél ahol gyümölcsfa is található, ott nem mindig a terméshozam maximalizálása a cél. A metszést termésritkításnak is ki kell egészítenie.

A gyümölcsfa amennyiben túl sok virágrüggyel van ellátva, úgy a növény könnyedén túltermeli képességeit. Az eredmény hatására a gyümölcsök aprók és kevésbé zamatosak lesznek. Az ágak a hatalmas súlytól a töredezésig hajlanak. Amennyiben a termőrügyekből visszaveszünk, úgy a fa könnyedén elbánik a plusz teherrel, a gyümölcsök egészségesebbek, nagyobbak és finomabbak lesznek. Persze ezt még kertészként is nehéz elmagyarázni azoknak a kerttulajdonosoknak, akiknek minden egyes levágott virágrügy egy újabb elvesztett gyümölcsként testesül meg. A bő terméshozam és alacsonyabb növekedés miatt a fák nagyon legyengülhetnek, ágai könnyedén elöregszenek, ezért ezeken később már csak a fa ifjítása segít. Itt mindenki eldöntheti, hogy a mennyiségi, de rövid, vagy minőségi és hosszú távú terméshozam a célja a gyümölcsfáival.

Mire figyelünk Mi oda a Gyümölcsfák metszésénél?

 • a metszést tiszta és éles szerszámokkal végezzük, a roncsolt és elfertőződő sebek elkerülése végett!
 • a fa metszése annak szemrevételezésével kezdődik.
 • a metszést fagymentes időben, lehetőleg rügypattanás előtt végezzük. (ideális január-február)
 • a gyümölcsfa metszésénél figyelembe vesszük annak korát, faját és az azt igénylő metszési sorrendeket.
 • a fáról a beteg, elhalt vagy visszaszáradt részeket eltávolítjuk. „ruhaakasztót”, csak legfeljebb egy ág visszaifjítása esetén hagyunk.
 • az idős nehéz ágak eltávolítását több lépcsőben végezzük, a hasadások elkerülése végett.
 • az esetleges vadhajtásokat tőből eltávolítjuk.
 • a megmaradt gyümölcsmúmiákat a metszés végén eltávolítjuk.
 • a sebkezelésnél a 2 cm-nél nagyobb sebeket sebtapasszal lekezeljük.
 • munka során figyelünk Magunk és környezetünk épségére!

Mennyibe kerülne a metszés, ha Mi végeznénk?

A metszés is gyakran párosul más kertfenntartási szolgáltatásokkal.

Tájékoztató metszési árak:

 • Metszés, vagy kertfenntartás min.: 18.000 Ft-tól + kiszállás (kiszállási díjainkról tájékozódjon az Áraink menüpont alatt)
 • Gyümölcsfa metszése (őszibarack, cseresznye): 6000Ft/db-tól
 • Gyümölcsfa metszése (sárgabarack, alma, meggy, körte, szilva): 8000 Ft/db-tól
 • Lehetőség van nagyobb munkáknál óradíjas (5500 Ft/óra/főtől), vagy előzetes, egyösszegű megállapodásra is.

 • Ágdarálás Ceccato Tritone Maxi géppel: (max.7 cm körméretig első óra 30.000 Ft, utánna óránként 15.000 Ft) 1 óra alatt kb: 6-7 m3 összekészített zöldhulladékot tudunk ledarálni. A darálék alkalmas talajtakarásra, ami amellett, hogy védi a talajt és ezzel a növényeket a kiszáradástól, lebomlást követően tápanyagként hasznosul a növényeknek. nagy mennyiségnél 5-6 m3 felett költségkímélőbb mint a zöldhulladék elszállítás
 • Növényi nyesedék elszállítása: 5500Ft/m3 (min. 2 m3 fizetendő) kis mennyiségnél (4-5 m3 alatt költségkímélőbb mint az ágdarálás)

Az árak nem minősülnek árajánlattételnek. Az ár függ a munka nagyságától, a növény elhanyagoltságtól, kis munkáknál a telephely (XVII. kerület) távolságától.

Kedvezményesebb árakat tudunk mondani több szolgáltatás egyidejű igénybevétele esetén. (pl: permetezés, gyepszellőztetéssel stb. kombinálva)

Szolgáltatást vállalunk

Szolgáltatási terület