Ízelítő munkáinkból

 • Kertepites_otletek (1).jpg
 • Kertepites_otletek (1.2).jpg
 • Kertepites_otletek (2).jpg
 • Kertepites_otletek (3).jpg
 • Kertepites_otletek (4).jpg
 • Kertepites_otletek (4.1).jpg
 • Kertepites_otletek (5).jpg
 • Kertepites_otletek (6).jpg
 • Kertepites_otletek (6.1).jpg
 • Kertepites_otletek (7).jpg
 • Kertepites_otletek (7.1).jpg
 • Kertepites_otletek (8).jpg
 • Kertepites_otletek (9).jpg
 • Kertepites_otletek (10).jpg
 • Kertepites_otletek (11).jpg
 • Kertepites_otletek (12).jpg
 • Kertepites_otletek (13).jpg
 • Kertepites_otletek (13.1).jpg
 • Kertepites_otletek (14).jpg
 • Kertepites_otletek (15).jpg
 • Kertepites_otletek (16).jpg
 • Kertepites_otletek (17).jpg
 • Kertepites_otletek (17.1).jpg
 • Kertepites_otletek (18).jpg
 • Kertepites_otletek (19).jpg
 • Kertepites_otletek (20).jpg
 • Kertepites_otletek (21).jpg
 • Kertepites_otletek (22).jpg
 • Kertepites_otletek (22.1).jpg
 • Kertepites_otletek (23).jpg
 • Kertepites_otletek (24).jpg
 • Kertepites_otletek (25).jpg
 • Kertepites_otletek (26).jpg
 • Kertepites_otletek (27).jpg
 • Kertepites_otletek (28).jpg
 • Kertepites_otletek (29).jpg
 • Kertepites_otletek (30).jpg
 • Kertepites_otletek (31).jpg
 • Kertepites_otletek (32).jpg
 • Kertepites_otletek (33).jpg

Navigálás

Szolgáltatást vállalunk

Kertépítés szolgáltatási terület

 Hívjon bizalommal!

    Balla Dávid

   0630/822-92-14

Kerti tavak építése, tóépítés

Fóliaszigetelésű tavak építése

Kerti tó építése Csobánkán

Kerti tavak tervezése

A kerti tó építése előtt érdemes meghatározni annak méretét. Egy kis méretű tó egy nagy kertben alig észrevehető, míg egy nagy méretű tó arányaiban egy kisebb kertben mesterkélt hatást kelt.

Fontos a kerti tó kertben való elhelyezkedése is, mivel sok növény igényli a napsütést, de így a tó felmelegedését is gyorsítjuk. Viszont, ha árnyékos, fás környezetbe építünk tavat, akkor a falevelek lehullása állandó tótisztítási feladatokat hoznak magukkal.

Célszerű olyan helyet keresni ahol jó rálátás nyílik egy teraszról, vagy egy szoba ablakából. Általában a kert legalacsonyabb pontjára érdemes tervezni, mivel természetes körülmények között is a víz ilyen helyeken gyűlik össze. Bár tény, a kert legalacsonyabb pontjára tervezett kerti tó, nem minden esetben kivitelezhető. Egyes helyeken a magas talajvíz miatt ez nem megvalósítható. Viszont, ha semmiféleképpen nem tudjuk ilyen helyre építeni és netalán extrém esetben egy támfal feletti területre szeretnénk kerti tavat építeni, akkor célszerű a mögötte levő alacsonyabb területeket eltakarni növényekkel.

A tó formája ne legyen amőba alakú, mert ezeket a formákat nem képes felvenni a tófólia, és erősen gyűrődött lesz. Fóliaszigetelésű tavaknál a legjobb általában a babszemre emlékeztető (tájképi hatású) vagy az ellipszis, kör alakú (mértani hatású) forma. A tájképi vagy mértani formák választásánál segítség lehet, ha figyelembe vesszük a kert egyéb részeinek stílusát és azzal való kapcsolatát.


Kitűzés

A tóépítés előtt vízszintesen ki kell jelölni a tó körvonalát, a megépítendő szegély vonalát és a különböző mélységű zónák területét


Mederben lévő föld kitermelése

Tómeder föld kitermeléseA kijelölést követően kerül sor a medencetömb kiemelésére. Kis tavak esetén kézi, nagyobb fürdőtavaknál gépi erővel. A medence szélébe ültető padot kell elhelyezni, de csak azokon a helyeken, ahova növényeket akarunk ültetni. Törekedni kell a legnagyobb víztömeg kialakítására és ezt leginkább úgy tudjuk elérni, ha a meder fala folyamatosan lejtő felületként csatlakozik a meder aljához. Minél nagyobb a víztömeg a benapozott területhez képest, nyáron annál lassabb felmelegedést, télen rövidebb ideig tartó befagyott területet eredményez.

Felesleges ott lépcsőkkel tagolni a víztömeget, ahova nincs is növény tervezve. A nagyon meredek, függőleges partfalak is kerülendők, különösen a tó felszíne alatti 20-30 cm-es sávban. Ha télen nem eresztjük le a függőleges partfalú tavakban a vizet, akkor könnyen tönkreteheti a befagyott jég tófóliánkat. Fagyás közben a víz, oldalirányba 9-10%-ot képes tágulni és mivel itt akadályba ütközik ezért erőteljesen nyomja a partfalat. A lejtő partfalnál is ez az esemény figyelhető meg, de ott a jég dugóként felfele is képes elmozdulni és így tud növekedni.

A kialakított mederből el kell távolítani minden kiálló követ és gyökeret. A tó mélysége 80cm-nél mélyebb legyen, ha halakat is akarunk bele telepíteni.


A tószegély kialakítása

Tószegély kialakítása lapos kövekbőlA szegélyrendszer kialakítása az építés során a legnagyobb figyelmet kívánó munkaművelet. A tószegély kialakításának ideje a tóépítés során függ a kialakítás módjától. Ezért kell ezt az építési pontot még a geotextil leterítése előtt megemlíteni. A tópart kialakítása készülhet többek között kavicsból, facölöpökből, sziklák esetleg járólapból vagy gyeptéglából. Soknak jelentős hátránya van. A facölöpből készült partszegélyt olyan anyaggal kell lekezelni, ami a tó növény és állatvilágában nem tesz kárt ugyanakkor megfelelő védelmet nyújt a gyors korhadás ellen.

A járólapból készült szegélynek megfelelő alapozás szükséges annak érdekében, ha végig sétál rajta valaki, akkor ne csússzon bele a tóba.

A sziklából készült partnál a kövek súlya könnyen kárt tehet a fóliában ezért azok alá több réteg geotextilia szükséges. A gyeptégla szegély legnagyobb hátránya, hogy megnöveli a tó körül elvégzendő fenntartási munkák idejét. Tópart kialakításához a kavicsos part az, ami általánosságban a legelterjedtebb. Ugyanakkor itt is vigyázni kell, hogy éles kavicsokat ne használjunk, mert ezek könnyen kilyukaszthatják a fóliát.

Az eddig felsorolt szegélytípusokat többnyire a a partoldal rendezéséhez sorolhatók, amit már vízfeltöltést követően végzünk.

A kavicsból készített partoldalhoz érdemes kimondottan erre a célra használható tószegélyt készíteni a tófólia alá. A szegélyalap megfelelő mélységű, szélességű kiásása után a geotextillel kibélelt árokba tömörített, homokos kavicsot vagy kőzúzalékot helyezünk. A szegély alatti drén réteg elvezeti a csapadékvizet, ezért télen véd a felfagyás ellen. A geotextilia a föld bemosódását akadályozza meg. A szegély, ami készülhet speciális műanyag tószegélyből vagy előre gyártott betonelemből, megakadályozza, hogy a kavicságyás belecsússzon a tómeder aljára. A szegélyelemeket betonnal vagy faékekkel kell rögzíteni.


Tófólia alá geotextília szükséges

A geotextilia leterítése

A fizikai behatásoktól védi meg a szigetelőfóliát, elnyeli és csökkenti a feszültséget. A geotextília alá 2-5 cm vastagságba homokot is teríthetünk, ezzel is csökkentve a tófóliára ható fizikai behatásokat. A textiliákat átfedéssel kell elhelyezni, és ideiglenesen kövekkel is leterhelhetjük.A szigetelőfólia leterítése

Szigetelőfólia leterítése + vízfeltöltés

10-15°C alatti hőmérsékleten a szakszerű leterítés érdekében inkább várjunk vele, amíg az idő jobbra fordul. Gumifólia használata esetén fagyban is végezhetjük. Még mielőtt behelyeznénk a mederbe a PVC fóliát célszerű kiteríteni a napra legalább 10 percre, hogy anyaga kissé meglágyuljon. Gumifólia esetén erre sincs szükség. Miután könnyebben kezelhető, helyezzük a mederbe a fóliát, úgy, hogy az pontosan kövesse annak alakját. A fóliát úgy kell behajtogatni, hogy felesleges ráncok ne keletkezzenek. A hajtások sugarasan fussanak ki a szegélyig. Erre a műveletre szükséges lehet egy ideiglenes vízfeltöltést csinálni. A mederbe lépést mezítláb tegyük, hogy könnyen érzékeljük az esetlegesen bekerült kövek helyét.


Növények betelepítése

A jól megépített, megfelelő víztömegű, vízi és mocsári növényekkel kellő sűrűségben betelepített tavaknál hamar beáll a biológiai egyensúly, amely vegyszerek nélkül is fenntartható. A vizek tisztítását a növények végzik. A telepítést olyan mélyen kell végezni, hogy az megfeleljen a növények igényeinek.

A tótalaj összetétele, tápanyagtartalma, kémhatása speciális, ezért ajánlott a vízinövények részére készült egységföldeket használni. Nem megfelelő föld használata gyors algásodáshoz és a vízinövények pusztulásához vezethet. A talaj felúszását kavics vagy homokterítéssel akadályozhatjuk meg. A növények beültetését követően a vízfeltöltést azonnal el kell végezni.


Tómeder feltöltése vízzel

Vízfeltöltés

Töltsük fel fokozatosan a tó medrét vízzel, ahol szükséges folyamatosan igazítsuk a fóliát. A víz nyomása a meder falához igazítja a fóliát ezért feltöltéskor hagyjuk szabadon a fólia széleit. Semmiképpen se vágjuk a fóliát méretre, a feltöltést megelőzően. Amíg a vízfeltöltés zajlik érdemes elhelyezni a tóban a vízgépészeti berendezéseket, a forgatószivattyút, szökőkutat, estlegesen a később telepítendő halak számára búvóhelyeket is készíthetünk.

Csak a teljes víz feltöltést követően terhelhetjük le a fólia körvonalát kövekkel!


Partoldal rendezése

Partoldal rendezés utáni vízcsereA feleslegesen túlnyúló fóliát vágjuk le a szegélytől 15-20 cm ráhagyással. A tószegély külső oldalán lehajtva elkészíthetjük a partvonalat. Ha a kavicságyás közvetlen kapcsolatban van a gyepünkkel, akkor a víz elszivárgását megelőzően a kavicságyásban a tófóliából kapilláris árkot kell kialakítani. A jól megépített tónál a szigetelőfólia nem látható, és ez leginkább úgy érhető el, ha a tó körvonalának felszíne tökéletesen vízszintben van, és a kavicságyás a tó teljes kerülete mentén a vízbe csatlakozik. A partoldal rendezés közben előfordulhat, hogy a tó vize bekoszolódik, ilyenkor szükségessé válhat a feltöltött víz lecserélése.


Halak telepítése

Halak telepítése a kerti tóbaMiután beállt egy normál biológiai egyensúly a tóban amire lehet, hogy 1 hetet is várnunk kell, elkezdhetjük a halak betelepítését. Amennyiben nem akarunk ennyi időt várni, úgy a halak számára érdemes a telepítést megelőzően néhány órával klór és nehézfém semlegesítő, valamint paraziták elleni szert önteni a tó vizébe. Amikor az állatkereskedésben megvesszük a halakat ügyeljünk arra, hogy kb.: 25°C-os tehát szoba hőmérsékletű vízzel hozzuk el azokat a kereskedésből. A tavunkba, ha tavaszi vagy őszi időben telepítjük a halakat, akkor gyakran 10°C alatti hőmérsékletet mérhetünk. Így tehát először csak a műanyag tasakukkal helyezzük bele őket, majd mikor már kellően lehűlt a vizük hőmérséklete, bele engedhetjük halainkat a tóba.


Remélem némi segítséget talált a kerti tó építéséről.

Nézze meg egy tóépítési referenciánkat → 5 m3-es tóépítés Rákoscsabán.

Vagy amennyiben Ön valami nagyobban, mondjuk egy Fürdőtóban gondolkozik, úgy érdemes erre a munkánkra is szemügyet vetnie → Fürdőtó és kertépítés Rákosligeten

Még többet szeretne tudni a kerti tavakról? Nézze meg az alábbi cikkeinket.

Tószigetelés

Kerti tavak gondozása

Kerti tavak növényei


Balla Dávid, Tel.: +36/30-822-92-14, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 
 
 

kertépítés, kertfenntartás, kerttervezés cikkek