Ízelítő munkáinkból

 • Kertepites_otletek (1).jpg
 • Kertepites_otletek (1.2).jpg
 • Kertepites_otletek (2).jpg
 • Kertepites_otletek (3).jpg
 • Kertepites_otletek (4).jpg
 • Kertepites_otletek (4.1).jpg
 • Kertepites_otletek (5).jpg
 • Kertepites_otletek (6).jpg
 • Kertepites_otletek (6.1).jpg
 • Kertepites_otletek (7).jpg
 • Kertepites_otletek (7.1).jpg
 • Kertepites_otletek (8).jpg
 • Kertepites_otletek (9).jpg
 • Kertepites_otletek (10).jpg
 • Kertepites_otletek (11).jpg
 • Kertepites_otletek (12).jpg
 • Kertepites_otletek (13).jpg
 • Kertepites_otletek (13.1).jpg
 • Kertepites_otletek (14).jpg
 • Kertepites_otletek (15).jpg
 • Kertepites_otletek (16).jpg
 • Kertepites_otletek (17).jpg
 • Kertepites_otletek (17.1).jpg
 • Kertepites_otletek (18).jpg
 • Kertepites_otletek (19).jpg
 • Kertepites_otletek (20).jpg
 • Kertepites_otletek (21).jpg
 • Kertepites_otletek (22).jpg
 • Kertepites_otletek (22.1).jpg
 • Kertepites_otletek (23).jpg
 • Kertepites_otletek (24).jpg
 • Kertepites_otletek (25).jpg
 • Kertepites_otletek (26).jpg
 • Kertepites_otletek (27).jpg
 • Kertepites_otletek (28).jpg
 • Kertepites_otletek (29).jpg
 • Kertepites_otletek (30).jpg
 • Kertepites_otletek (31).jpg
 • Kertepites_otletek (32).jpg
 • Kertepites_otletek (33).jpg

Navigálás

Szolgáltatást vállalunk

Kertépítés szolgáltatási terület

 Hívjon bizalommal!

    Balla Dávid

   0630/822-92-14

Fűmag, műtrágya, Zeba katalógús

Füvesítési tudnivalók és tanácsok

Fűfelületek jelentőségeEgy kert megépítése szép zöld pázsitfelület kialakítása nélkül elképzelhetetlen. A kertben a sportolás, szaladgálás és játszás fő színtere.

A két leggyakoribb házi kertben használatos füvesítési eljárás, a gyepszőnyeges füvesítés és a fűmagvetéses füvesítés. Ezek előny illetve hátrányairól külön cikkünkben olvashat: Fűmag vagy gyepszőnyeg?


Alábbiakban a füvesítési eljárások legnagyobb buktatóira szeretném felhívni a figyelmét, hogy Ön ne a saját hibájából tanuljon.


Füvesítés időpontja

 Füvesítés április 20 előtt és augusztus 20 utánAmennyiben fűmagos füvesítést választunk, úgy fontos tudnunk melyik időszakot szánjuk erre. Amennyiben nincs öntözőrendszer a kertben úgy érdemes ápr. 20 előtt és aug. 20 után füvesítenünk. Ilyenkor nagyobb eséllyel kap a csírázó fű természetes csapadékot. Nyári vetésnek nem sok értelme van, ha csak nem tudunk állandó felügyeletet biztosítani az öntözés megoldásához. Automata öntözőrendszer mellett gyakorlatilag egész évben lehet füvesíteni, bár a túl korai és késői füvesítés hátránya, hogy a gyommagok nagy eséllyel, alacsonyabb hőmérsékleten is növekedésnek tudnak indulni és ezzel nagy előnyre tesznek szert. A késő őszi füvesítéskor a magok még csírázásnak tudnak indulni és így télen a növekedésük leállásakor, fogékonyabbak a betegségekkel szemben. Fagymentes időben késői füvesítéskor érdemes inkább a kora telet választani a füvesítésre. Ezt tél alá vetésnek nevezik. Ilyenkor a fű már nem képes csírázásnak indulni. Nagy gond ennél az időpontnál, hogy a fűmagok egész télen rossz körülményeknek vannak kitéve. A területen egész télen nem lehet keresztüljárni, az olvadó hó megfolyásokat csinálhat, éhes madarak, tavaszi melegedő időjárással az erős szélfúvások, elvihetik a magokat stb. Gyepszőnyeges füvesítésnél az alkalmazható időpontok száma, jóval szélesebb, bár az öntözés módjával, mennyiségével ez is erősen összefügg.

Füvesítés napján, különösen tavasszal gyakori, hogy az időjárás keresztbetesz a munkánknak. A felmelegedő nappali hőmérséklet, a hazánkba betörő melegebb légáramlatok, erős széllökéseket, zivatarokat hoznak magukkal. Talán nincs is olyan kertész, aki miután befejezte a füvesítési talajmunkákat (talajforgatás, egyengetés, hengerezés, simítás?) és a láthatáron észrevesz egy sötét felhőt, nem mond el egy imát? ?Csak most le ne szakadjon az ég!? Éppen ezért érdemes figyelemmel kísérni ilyenkor az időjárási előrejelzést és friss radarképeket.


Gyomirtás, régi gyep eltávolítása

Gyomírtóval kezelt fűTermészetesen gyomoktól mentes pázsitot csak laboratóriumi körülmények között lehet előállítani, azonban segíthetjük a fűmagok megerősödését azzal, hogy más térélősködő, kétszikű évelő és egynyári gyomok egyedszámát csökkentjük. A gyomirtásnak az időpontját a hatékonyság növelése érdekében fontos megválasztani.  10° - 15° C feletti hőmérsékletet válasszunk. A kipermetezést száraz levelekre szabad végezni. A permetezés előtt legalább 1 héttel ne nyírjunk füvet, mivel a gyomirtó vegetatív szerveken keresztül szívódik fel, majd pusztítja el az egész növényt. Ez hőmérséklettől függően néhány órától, néhány napig is eltarthat. A felszívódás ideje alatt a lehulló csapadék csökkenti a hatásfokot. Amennyiben aszályos idő van, úgy a gyomirtást az első csapadékos nap után, 1 héttel végezzük. Erős napsugárzásban a gyomok viaszos védőréteget fejlesztenek (különösen igaz ez az idősebb gyomok levelére), ami szintén csökkenti a felszívódás esélyét.  Ezért a délelőtti órák a legalkalmasabbak a permetezésre.

A totális hatású gyomirtók (glifozát hatóanyagú) félig érett gyommagokat is képesek idővel elpusztítani, azonban a már beérlelt magokat ez nem pusztítja el.  A totális felszívódás és kiirtás 2-3 hét átlagosan ezért ezzel mindenképpen számoljon.  Kora tavaszi vagy késő őszi füvesítésnél, hűvösebb időszakban, 1 hónapot is kell várni a kezelést követően. A gyomirtóval kezelt növényi maradványokat a talajba forgatni, tilos! Gépi, vagy kézi módszerrel kell ezt, egy vékony talajréteggel eltávolítani. A letermelt növényi maradványokat komposztálni szintén tilos, ezért azt el kell szállítani. 


Füvesítés előtti talajfertőtlenítés a talajkártevők ellen

Pajor, csimasz,Amennyiben a talajunkba nagy egyedszámban vannak olyan lárvák (pl.: pajor, drótféreg), amik a fű és növényeink gyökérzetét károsítják, úgy ajánlott a talajba, füvesítés előtt talajfertőtlenítő granulátumot forgatni. Ez víz hatására folyamatosan lebomlik, és a talajéletet csökkenti.  Ne alkalmazzuk, ha a kártevő pajoroknak nincs jelenléte, mert ezzel feleslegesen is hasznos élőlényeket kiirthatunk.

A lárvák óriási pusztítást tudnak végezni. Nemrégiben három egymás melletti kertet kellett lekezelnünk, és befüvesítenünk, mert kiirtották a gyepet. Ezért mindenképpen gondoljon erre, akár melyik füvesítési eljárást is választja.

Problémát szokott jelenteni sok kertben a hangya jelenléte is. Ez általában ott okoz, problémát ahol ritkán öntözik a gyepet. Érdemes ezen változtatni, mert melyik hangya szereti, ha állandóan eláztatják az otthonát?

Vegyszeres úton Force 5G talajfertőtlenítőt a pajorok, drótférgek ellen, hangyára Artis vagy Kentaur 5G nevű vegyszereket használhatunk többek között.


Fűmagvetés

Fűmagok kikelőbenA talaj tápanyagban gazdag legyen, szerkezete közepesen kötött. A rendezett terület talaját miután megforgattuk a füvesítés módjának megfelelően tömöríteni szükséges. A talaj felső rétege nem tartalmazhat 1 cm-nél nagyobb talajrögöket. Ennél nagyobbakat össze kell gereblyézni és el kell távolítani. A fűmagvetés előtt a talajnak, porhanyósnak, alacsony vízkoncentrációjúnak kell lennie.  A fűmagkeverék a környezeti tényezőknek meg kell, hogy feleljen. A fűmagon nem érdemes spórolni, az ajánlott fűmagsűrűséget kis mértékben érdemes túllépni. A túl sűrűn kelő fű legalább olyan rossz, mint a ritka. A fű megerősödéséhez nem nitrogén túlsúlyos indító műtrágyát ajánlott kijuttatni. A fűmagokat 0.5, maximum 1 cm talaj mélységbe kell bedolgozni.  A talajt ezután ismételten hengerezni szükséges.


Gyepszőnyegezés

Gyepszőnyegek védelme a napsugárzás ellenA gyepszőnyegeket nyáron a lehető leghamarabb fel kell használni. 1 napnál tovább tárolt gyepszőnyegeket ki kell teríteni és öntözni szükséges. A gyepszőnyegeket naptól védett helyen tároljuk, vagy árnyékoló hálóval takarjuk. Gyakori hiba, hogy a gyepszőnyeg nyáron későn kerül lefektetésre, töve a fényhiány miatt besárgul, majd kiterítve a napra leég a levele. Ez a csík ilyenkor gyakoribb öntözést igényel, de megfelelő odafigyeléssel meglehet menteni. Lefektetés követő néhány napban nagy odafigyelést igényel a gyepszőnyeg, a levél elszíneződése esetén azonnal cselekedni kell, többnyire vízutánpótlással.

Gyepszőnyeges füvesítésnél tilos a rögzítő legyökeresedésig (ami talaj típustól függően 2-4 hét is lehet), focizni (szaladgálni).


Vakondháló a vakondtúrások ellen. (gyepszőnyeg alá)

Vakond elleni védelemA vakond hasznosságáról csak azok vélekednek másképp, akiknek a vakondtúrások megkeserítik az életét. Füvesítés előtt nem elhanyagolható gondolat azoknak, akik nem szeretnének 100 ezreket (hallottam ilyenről) rákölteni a különféle csodaszerkentyűkre, amik általánosságban elmondhatók, hogy nem segítenek a problémán. Bár füvesítés után könnyű okosnak lenni, azonban ha nem akarjuk egész életünket ennek megoldására áldozni, úgy ha már amúgy is füvesítésre kerül sor, akkor vakond hálóval érdemes orvosolni a problémát. Az eddig nem volt vakond gondolatoktól feledkezzünk meg.

 Saját élmény ezzel kapcsolatban. Egyik megrendelőnknél tavaszi és őszi kertgondozást szoktunk végezni, a füvet a tulajdonos vágja. Néhány éve egy céget megbízott a kertépítéssel. A kertépítés előtt nem volt vakond. Közel 200 m3 termőföldet hozattak egy összesen 300 m2-es kertbe, öntözőrendszer, gyepszőnyeg, stb. Vakond háló nem került a gyepszőnyeg alá, bár a tulajdonost a vakond hálós opció lehetőségéről nem is tájékoztatták. Itt a vakondok olyannyira elszaporodtak a vaskos termőrétegben, hogy a fűnyírás minden alkalommal több tucat 20 cm magas vakondtúrás elgereblyézésével kezdődik. Az öntözőrendszer szelepdobozai minden téliesítéssel és tavaszi indítással tömve vannak földdel. A több milliós kertépítésből csak egy néhány 10 ezer Ft-os tétel maradt ki, aminek köszönhetően újabb, több 100 ezres beavatkozással lehetne szép, kevesebb gondozást igénylő kertet varázsolni.

A vakondok ellen éppen ezért a vakond háló az egyetlen elismert, állatbarát kertépítési művelet, amit csak gyepszőnyeg alá lehet szakszerűen füvesítéssel együtt elvégezni. Sok kertépítő ajánlja 15-20 cm föld rátöltés követő fűmagos füvesítésnél is.  A vakond azonban megtalálja a háló legszélét és bemegy a fű és a vakond háló közé. Onnan pedig nincs menekvése.


Füvesítést követő öntözés

Fűmagok beöntözése öntözőrendszerrelMiután elvégeztük a fűmagok lehengerezését az, egyik legnagyobb odafigyelését igénylő témakör az öntözés. Automata öntözőrendszer működése mellett, inkább talajnedvesség ellenőrzési feladatunk van. Ott a rendszer a beállított időpontokba kis vízadagokkal nedvesen tartja a magokat. Esőben pedig nem öntöz.

Fontosabb megemlíteni itt a kézi öntözést, mert itt követnek el gyakori hibákat. A fűmagok öntözése kíván legnagyobb figyelmet. A területet csak kis porlasztású, de széles vízsugárral szabad öntözni. Azt is inkább, esőztetően és a szórófej gyors mozgatásával. Első öntözés alkalmával kb. 15 cm mélységű talajréteget kell átnedvesítenünk, ami közép kötött talajon kb 15 mm csapadéknak felel meg. Amint elkezd a talaj felszíne hosszabb ideig fényleni, abba kell hagyni az adott terület öntözését. Ezt követően csak az állandó nedvesen tartás a cél. Nem szabad, hogy a talaj kiszáradjon, mert a csírázás sikeressége ezzel is csökken.

A túl sok csapadék is legalább ilyen káros. A fűmagok csírázásához levegőre is szükség van, így ha állandóan vízzel van telítődve talajunk, úgy az a fűmagok pusztulásához vezethet.

Túl nagymértékű öntözés hatására jó mérték, ha figyelemmel kísérjük a giliszták talajfelszíni aktivitását. Ilyenkor lényegesen nagyobb mennyiségben jelennek meg a talajon a gilszta ürülékvárak közepükön egy lyukkal (persze csak ott, ahol a talajélet is jó :-)). További probléma ezzel, hogy a kevésbé jól bedolgozott magokat a giliszta nyálkás teste összegyűjti és a járatába visszahúzódva a fűmagok a lyuk köré gyűlnek. Ezt a bosszúságot azonban nézzük el nekik, mert ez a jól bedolgozott, kikelő fűmagok sűrűségébe, jelentéktelen mértékben szólnak bele.A fűmagok növekedésével arányosan lehet növelni az egyszeri folyadék kijuttatást és csökkenteni az időpontok számát.

A tömlőt ne húzzuk a befüvesített területen, mert a fűmagokat kikaparhatjuk vele.

A fűmagos füvesítésnél, az első fűnyírásig tilos (nem ajánlott), a területre rámenni

Gyepszőnyeg beöntözése és hengerezéseA gyepszőnyegek első beöntözésénél a gyepszőnyeg csíkok és az alatta lévő néhány cm-es talajréteg átnedvesítése a cél, amit a gyepszőnyeg legyökeresedése, és a talaj tömörödésével, folyamatosan, egyre mélyebb rétegben kell elvégeznünk. Az első beöntözést követően lehet a gyepszőnyeg csíkokat lehengerezni, mert csak ezt követően tudunk megfelelő kontaktust biztosítani. Amennyiben a hengerezés közben az illeszkedési pontok közül sár tör elő, vagy a területen lépkedve lábunk érzékelhetően besüllyed, úgy a gyepszőnyeget túlöntöztük. Amennyiben megoldható, ilyenkor érdemes eltolni a hengerezés idejét néhány órával, esetleg a következő napra.

Mindkét füvesítési módszernél elmondható, hogy kerüljük az esti órákban, (különösen meleg estéken), való öntözést, mert azzal kedvezünk a gombás betegségek kialakulásának. A déli, erős napsütésben való öntözéstől ne féljünk. Amennyiben a leveleken megfolyik a víz (tehát nem keletkeznek apró vízcseppek, amik nagyítóként funkcionálnak), úgy egyáltalán nem kell tartanunk a perzselés veszélyétől. 


Az általunk végzett füvesítés, első fűnyírását díjmentesen elvégezzük.

Mivel a minőségi füvesítés sikeressége, nagyban függ az öntözést végző személy idejétől, modorától, ezért a füvesítésre, csak automata öntözőrendszer működése mellett vállalunk garanciát.

Amennyiben szeretne Ön is kertjébe egy szép életerős pázsitfelülettel rendelkezni, de nem szeretné elkövetni a leggyakoribb füvesítési hibákat, úgy telepítéssel kapcsolatban keressen Minket! 

Füvesítési árakról tájékozódjon az Áraink menüpont alatt!

Balla Dávid - 0630/822-92-14 - Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.