Ízelítő munkáinkból

 • Kertepites_otletek (1).jpg
 • Kertepites_otletek (1.2).jpg
 • Kertepites_otletek (2).jpg
 • Kertepites_otletek (3).jpg
 • Kertepites_otletek (4).jpg
 • Kertepites_otletek (4.1).jpg
 • Kertepites_otletek (5).jpg
 • Kertepites_otletek (6).jpg
 • Kertepites_otletek (6.1).jpg
 • Kertepites_otletek (7).jpg
 • Kertepites_otletek (7.1).jpg
 • Kertepites_otletek (8).jpg
 • Kertepites_otletek (9).jpg
 • Kertepites_otletek (10).jpg
 • Kertepites_otletek (11).jpg
 • Kertepites_otletek (12).jpg
 • Kertepites_otletek (13).jpg
 • Kertepites_otletek (13.1).jpg
 • Kertepites_otletek (14).jpg
 • Kertepites_otletek (15).jpg
 • Kertepites_otletek (16).jpg
 • Kertepites_otletek (17).jpg
 • Kertepites_otletek (17.1).jpg
 • Kertepites_otletek (18).jpg
 • Kertepites_otletek (19).jpg
 • Kertepites_otletek (20).jpg
 • Kertepites_otletek (21).jpg
 • Kertepites_otletek (22).jpg
 • Kertepites_otletek (22.1).jpg
 • Kertepites_otletek (23).jpg
 • Kertepites_otletek (24).jpg
 • Kertepites_otletek (25).jpg
 • Kertepites_otletek (26).jpg
 • Kertepites_otletek (27).jpg
 • Kertepites_otletek (28).jpg
 • Kertepites_otletek (29).jpg
 • Kertepites_otletek (30).jpg
 • Kertepites_otletek (31).jpg
 • Kertepites_otletek (32).jpg
 • Kertepites_otletek (33).jpg

Navigálás

Szolgáltatást vállalunk

Kertépítés szolgáltatási terület

 Hívjon bizalommal!

    Balla Dávid

   0630/822-92-14

Ágyásszegély, kerti szegélyek

 Kertépítést megelőzendő gyakran merül fel a kérdés, hogy miből készüljön az   ágyásszegély? Bár ágyásszegélyek forgalmazásával nem foglalkozunk, ez a cikk  azonban útmutatást adhat önnek még a kertépítés megelőzően, hogy milyen anyagok kerülendők és használandók ágyásszegélyek kivitelezésénél.


Fa ágyásszegély

Fa ágyásszegélyAz évek során elterjedt egy viszonylag olcsó, de annál rövidebb csupán 2-3 évig tartó kertépítési elem, a fa ágyásszegély. Bizonyára sokan jártak már hasonló cipőben. A néhány évig tartó komposztálódott szegélyről, amit elég kissé megütögetni és máris dobhatjuk a kukába a föld feletti részét. Ennek ellenére és sajnos, tisztelet a szűk kivételnek, sok kertépítő előszeretettel ajánlja kertépítés során. Ugyanakkor számos más kellemetlen tulajdonsága is van. Önök közül is sokaknak a fűnyírás jelentős része a szegélynyírással történik, aminek tulajdonképpen egy felesleges kertfenntartási műveletnek kéne lennie. 

Természetesen ennek ellenére sok megrendelő van, aki ragaszkodik a fából készült ágyásszegélyekhez, nekik általában vagy azt tanácsolom, hogy a már megvett olcsó puha fából készült ágyásszegélyt vagy kezeljék le vékony majd vastag lazúrral, amivel néhány évet még rátolhatnak az élettartamára, vagy gomba és rovarölő vegyszerrel telített esetleg kemény fából (akác, tölgy, trópusi) vásároljanak fa ágyásszegélyt! Ezek ára nagyjából 2-3 szorosa a hagyományos rövid életű fa szegélyeknek, de később megtérül az ára. A Telifa ágyásszegélyek 250 cm hosszúságban 20-30-40 cm magasságban kaphatók a forgalomban.


Hullámos műanyag ágyásszegély

Műanyag hullámos ágyásszegélyMivel az ágyásszegélyek aljával kezdtem, ezért azzal is folytatnám. A következő szegély típus a hullámos, zöld és barna színben kapható UV sugárzásnak ellent, csak a föld alatt álló, 9 m-es hosszúságban, 20-25 cm-es magasságú műanyag ágyásszegély. Ez a típus nem szereti, ha napsugárzás éri, rajta taposnak, vagy szegélynyíróval vagdalják. Egyféleképpen használható kisebb-nagyobb sikerrel, ha maximum 0.5-1 cm-t lóg ki a talajszinttől. Így bizonyos ideig megakadályozza, hogy a fű átterjedjen a növényágyásba. Azt azonban nem akadályozza meg, hogy a fenyőkéreg átterjedjen a fűfelületre.

Az egyéb kertfenntartási feladatok elvégzésének megnehezítéséről, hogy ne is beszéljek. Szakszerű, esztétikus lerakása egy külön tudományág, ezért tapasztalat vagy idő hiányában azt bízza inkább szakemberre. Köves, összeállt talaj mellétöltését meg se kíséreljük! Homokos, porhanyós talajon viszonylag könnyedén lerakható, de inkább olvassa tovább a cikket és keressen tartósabb megoldást.

 

Jobb minőségű műanyag ágyásszegélyek

Bauplast ágyásszegélyA kereskedelmi forgalomban, kaphatóak jobb minőségű műanyag ágyásszegélyek isElőnyös tulajdonságaik, hogy az UV sugárzásnak ellenállnak, tartásuk van, könnyen beépíthető akár egyenes, akár íves vonalvezetéssel és, hogy a környezetvédelemre is gondoljunk, újrahasznosított műanyagból készülnek.

Bauplast szegély lerakása

Az egyik termék 2 m x 15 cm x 2 mm. Tekercses kiszerelésben is kapható ágyásszegély, ami 10m x 15 cm vagy 10 m x 75 cm-es méretben 2 mm-es vastagságban gyártják. Utóbbi a bambusz növény kordában tartásához használatos. A mási termék egy jóval masszívabb szürkés színű szegélytípus, ami 25 m-es hosszban 14 és 20 cm-es magasságban kapható a forgalomban. Ez tószegély kivitelezése mellett ágyásszegélyekhez is használható. (Tószegély építéséhez 40 cm műanyag cölöpöket szükséges hozzá vásárolni, amire méterenként kell rácsavarozni a szegélyt, így biztosítja a teljes tó kerülete mentén az egyenletes vízszintet.)

Ecolat ágyás és tószegély

Hátrányos tulajdonságaik ezeknek is, ha nem tartjuk karban a gyepfelület szélét, akkor idővel néhány év alatt felülről könnyedén átterjed a fű a széleken a növényágyásba és idővel, teljesen be is nőheti a műanyag szegélyt. Ezért a gyepfelület szélének karbantartása ezeknél a szegélytípusoknál nagyobb munkát figényel.

Azoknak ajánlott ez a szegélytípus, akik még nem biztosak benne, hogy 5-10 év múlva is ugyanott lesznek növényágyások, esetleg az

 

 

5-10 cm széles térkőből készített ágyássszegélyekkel nem szeretnének további helyet elvenni a kertből (kis kertes tulajdonosok!!!), viszont szeretnének egy határozott elválasztást a fű és növényágyások elválasztására.


Deszka vagy félgerenda ágyásszegély

Vasúti talpfa ágyásszegélyÉlettartama hasonlatos a már említett fa ágyásszegélyhez. Ennek is gombaölő vegyszerekkel telített, vagy keményfából érdemes megválasztani az anyagát. Vannak, akik 15 év korhadási garanciát vállalnak termékeire. Azonban érdemes a natúr, színét olyan színre festeni (vastag lazúrral), amely harmonizál a kertben vagy a házon használt anyagok színeivel. Előnyös tulajdonsága már annyiban megnyilvánul, hogy ha földfelszínbe rakjuk, akkor a szegélynyírással már nem kell foglalatoskodnunk.

Mivel oldalai egyenesek, ezért még darabolást követően se lehet belőle megfelelő íveltségű ágyásokat kivitelezni. Vetemedésének köszönhetően pedig a viszonylag egyenes vonalvezetésű ágyásszegély is kis mértékben eltorzulhat.  Készülhet ez a fajta ágyásszegély vasúti talpfából is. Bár mivel olajjal van átitatva, ezért veszélyes hulladéknak számít és emiatt kissé rossz szaga is van, de ettől függetlenül tartós ágyásszegélyt készíthetünk belőle. 


Új generációs kő ágyásszegélyek

Szerencsére a kertépítés során használatos anyagok minősége és élettartama is folyamatosan növekszik, ezért célszerű fejlődni a korral, és elfelejteni az idejét múlt megoldásokat. Az előbb említett deszkából, esetleg félgerendából, gerendából készített ágyásszegélyeket is egyre többen alkalmazzák, ezért viszonylag új megoldásnak tűnhet, ezért ide nem is a legújabbakat szeretném leírni. Sokkal inkább a legelőnyösebb, legtartósabb ágyásszegélyeket.

Térkőből készített ágyásszegély

Térkő ágyásszegélyA térkőből készült ágyásszegély egyre jobban közkedvelt a kertépítők körében. Azonban fontos ennél a szegélytípusnál, hogy nem szakszerű, alapozás nélküli lehelyezése miatt rövid életű megoldásnak mondható.

Sohasem szabad elfelejteni, hogy a kertet később használni is fogják. Az átázott talajon, a kertben közlekedünk, rálépünk a szegélyre és máris javíthatjuk a szépen beállított térkő szegélyeinket.

Erre azonban van megoldás és itt szeretnék egy tévhitet elriogatni. A betonágyba rögzített térkő szegély mellett a fű nem szárad ki! Sok éve üzemelnek ezzel a megoldással kertjeink, úgy, hogy a fű 1 mm-t se szárad vissza. Természetesen ehhez min 6-7 cm-es vastagságú térkőből készített szegély szükséges, hogy oldalirányból is tudjunk néhány cm vastagságú támasztást biztosítani. A profik 5 cm vastagságú térkővel is próbálkozhatnak.

Legjobb, ha a már meglévő térburkolatunk anyagából, esetleg gránit vagy bazaltkockából, vagy az egyre közkedveltebb Téglakőből is készíthetjük.

Anyagáruk a térkövek változékony előfordulásának köszönhetően kissé eltérő lehet. Szakszerű lerakásuk munkadíja költségesebb az eddigieknél.

Duplasoros térkő ágyásszegélyElőnyös tulajdonsága, hogy összességében semmivel sem kerül többe, mint egy jobb minőségű fa ágyásszegély, és fűnyírás során a fűnyíró kerekét ezen végigtolva tökéletesen levágja a gyepfelület szélét is. Mivel pedig elegendő helyet, hagy a gyep és ágyásfelület között, ezért a fűnyíró, a fenyőkérget se szippantja be ezután. Készíthetünk belőle dupla soros kivitelt is. Sőt akár víz védett lámpákat is belesüllyeszthetünk. (lásd: referenciák között, Csillaghegyi kertépítés)

Ez a szegélytípus azoknak ajánlott, akik hosszútávon gondolkoznak, szeretnék hangsúlyozni a kertjük növényágyásait és a fűnyírás idejét a legrövidebb idő alatt akarják megoldani. Mi is a kertek 99%-ba ezt építjük be.

(A térkőből készített szegélyek között is van, ami csak 5 cm széles így az már nem ad annyira hangsúlyos hatást a gyepfelület szélének. Kisebb kertekbe ez a közkedvelt. Azok a térkövek amiknek az oldala nem hullámos vagy nincs rajta bordás távtartó, élére állítva is belehet építeni.)


1 m-es Beton ágyásszegélBeton ágyásszegélyy

 Az 1 m hosszúságú 20 cm magas és 5 cm széles betonszegélyt szintén rakhatjuk földfelszínbe vagy ki is emelhetjük, bár így ismét szegély nyírhatunk. Ezt a szegélyt mi szintén betonágyba szoktuk rögzíteni, de elegendő lehet ha tömör, agyagos talajon alá 5-6 cm vastag, 10 cm széles homokos kavics (sóder) ágyat készítünk. Feldarabolva nagyobb ívű ágyásokat is készíthetünk belőle, de akkor célszerőbb inkább a térköves megoldást alkalmazni.


Ezeken kívül léteznek még más jellegű szegélyek, amik fémből vagy kimondottan betonszegély készítő gép végez a helyszínen. 

Keressen elérhetőségeinken és mi majd megépítjük az önnek megfelelő esztétikus és tartós kerti szegélyt.

 

Balla Dávid, Tel.: +36/30-822-92-14,  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 
 
 

kertépítés, kertfenntartás, kerttervezés cikkek